23948sdkhjf

Fortsatt förlust

Bactiguard visar upp lägre siffror än 2014 – hoppas nu på produktgodkännanden och lanseringar.
Medicinteknikbolaget Bactiguard redovisar ett resultat efter skatt på -11,8 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015. Det kan jämföras med -44,1 under motsvarande period förra året. Resultatet per aktie uppgick till -0,35 kronor (-2,04).

Marknadsvärdering av obligationslånet har påverkat resultatet positivt under kvartalet med 11,0 (-15,2) Mkr. Denna effekt är av redovisningskaraktär och har ingen kassaflödeseffekt.

Ebitda uppgick till -10,0 miljoner kronor (2,2). Reserveringar för avgångsvederlag till förre vd:n samt osäkra kundfordringar har påverkat ebitda negativt under kvartalet med -6,6 miljoner kronor. Justerat för dessa poster uppgick ebitda till -3,4 miljoner kronor. Reserveringarna för osäkra kundfordringar har ingen kassaflödeseffekt.

Rörelseresultatet blev -18,2 miljoner kronor (-5,2). Nettoomsättningen uppgick till 27,7 miljoner kronor (31,2). Operativt kassaflöde för kvartalet uppgick till -7,8 miljoner kronor (-8,3).

Att intäkterna och resultatet för det andra kvartalet inte nådde upp till fjolårets motsvarande nivåer, beror främst på att bolaget inte hade några territoriella intäkter, det vill säga ersättningar från distributör som får exklusive rättigheter att sälja Bactiguards produkter på en specifik marknad.

- Detta är en konsekvens av att vi i samband med tecknandet av nya distributionsavtal fokuserar på att få igång marknadsaktiviteter och produktleveranser så snabbt som möjligt och därmed rapporterar intäkter i samband med produktleveranserna, säger bolagets nytillträdde vd Christian Kinch i delårsrapporten.

Vidare har Bactiguard gjort en genomlysning av sina verksamheter konstaterat att det behöver byta distributör på "en handfull" marknader. Detta har lett till att bolaget gjort reserveringar för osäkra kundfordringar. Resultatet påverkades även av avgångsvederlag till föregående vd .

De intensifierade förhandlingar som pågått i Irak sedan en tid tillbaka är fortfarande i sitt slutskede, men den politiska turbulens som präglat landet under de senaste veckorna har försenat processen. I Indien inleder Bactiguard kliniska studier och arbetar vidare med att etablera försäljningskanaler. Importlicensen för Mexiko är säkerställd och marknadsaktiviteterna påbörjas inom kort. Samtidigt väntar bolaget fortfarande på det slutgiltiga produktgodkännandet i Kina, en process som sakta rör sig framåt.

Under tisdagen meddelade Bactiguard att bolaget mottagit en tilläggsorder från CR Bard på cirka 28 miljoner kronor . Tilläggsordern gör att intäkterna från Bard kommer att vara högre i år än tidigare.

Bactiguard utvecklar och säljer infektionshämmande produkter för sjukvården, bland annat katetrar.

Läs mer om Bactiguard.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157