23948sdkhjf

Han tar över på RFI

Björn Halleröd ska leda Vetenskapsrådets arbete med Sveriges forskningsinfrastrukturer.
Den 17 augusti tillträder Björn Halleröd som ny huvudsekreterare för Rådet för forskningens infrastrukturer, RFI, vid Vetenskapsrådet. Det medför att han dessutom tar plats i Vetenskapsrådets ledningsgrupp.

Han tar över tjänsten som huvudsekreterare efter Juni Palmgren. Arbetstakten kommer att vara 75 procent.

Björn Halleröd har varit ledamot i RFI sedan år 2012 samt vice ordförande sedan 2014. Han är dessutom professor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet. I sin forskning har han främst fokuserat på levnadsförhållanden, fördelning av ekonomiska resurser och fattigdom och han leder sedan år 2012 ett projekt om barnfattigdom i utvecklingsländer. Björn Halleröd sitter även i ledningen för Age Cap, ett tvärvetenskapligt centrum för åldrande och hälsa.

RFI har ansvar för forskningsinfrastrukturerna i Sverige – att se till att de byggs upp och används. I rådet sitter 13 ledamöter, varav nio är forskare. De föreslås av Vetenskapsrådets tre ämnesråd samt Forte, Formas och Vinnova, som alla får nominera en ledamot var. Som huvudsekreterare är Björn Halleröd det vetenskapliga ansvaret för RFI:s verksamhet.

- Det blir ett roligt och utmanande uppdrag. Till exempel ska den nya modellen för hantering av infrastrukturer som beslutades av RFI 2014 implementeras på ett bra sätt. En annan utmaning är att den nya spjutspetsteknologin gör att forskningens infrastruktur blir alltmer kostsam. Det innebär att det kommer att krävas en tuffare prioritering vid finansiering av infrastrukturer om inte mer resurser tillförs, säger Björn Halleröd.

Som en förberedelse inför den nya modellen kring infrastrukturer genomför rådet för tillfället en behovsinventering via en enkät. Enkäten publiceras i slutet av augusti. Där kommer förslag från universitet och högskolor, forskningsfinansiärer, berörda myndigheter samt forskargrupperingar tas emot. Syftet är att kartlägga behovet av ny eller uppgraderad nationell och internationell forskningsinfrastruktur. Ett inskickat förslag är en förutsättning för att kunna ta del av nästa utlysning, som äger rum år 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063