23948sdkhjf

Starkt från Biogaia

Visar upp en rejält ökad omsättning och högre vinst.
I sin rapport från årets andra kvartal visar probiotikabolaget Biogaia upp en omsättning på 134 miljoner kronor. Det kan jämföras med 92,4 miljoner under samma period året innan, vilket innebär att omsättningen ökat med 41,6 miljoner kronor, motsvarande 45 procent.

Mest ökade omsättningen i affärsområdet Barnhälsa, där den landade på 108,8 miljoner kronor. Det är en ökning med 64 procent jämfört med 66,4 miljoner år 2014. I affärsområdet Vuxenhälsa var ökningen femprocentig och omsättningen landade på 22,3 miljoner (21,2).

- Under den senaste tolvmånadersperioden ökade försäljningen med 40 procent. Euron och dollarn har förstärkts kraftigt och valutajusterat uppgår försäljningstillväxten till 30 procent, vilket även det måste betraktas som tillfredställande, säger bolagets vd Peter Rothschild, i ett pressmeddelande.

- Utvecklingen är positiv på de flesta marknaderna, men det är den sydamerikanska marknaden som går starkast och då främst Brasilien, där våra droppar och tabletter har blivit mycket väl mottagna.

Biogaias rörelseresultat var 42,4 miljoner kronor. Det är 70 procent högre än de 24,9 miljoner som redovisades förra året. Vinsten efter skatt ökade med 104 procent, från 17,5 till 35,7 miljoner kronor, och vinsten per aktie uppgick till 2,06 kronor (1,03).

Under det andra kvartalet meddelade Biogaia att företaget ser över möjligheten att särnotera dotterbolaget Infant Bacterial Therapeutics, IBT, som utvecklar ett läkemedel för att förebygga nekrotiserande enterokolit, NEC, en allvarlig och dödlig tarmsjukdom hos barn. Läkemedelsmyndigheterna i både EU och USA har beviljat bolaget särläkemedelsstatus för indikationen. IBT grundades av Biogaia år 2013.

Biogaia är ett svenskt bioteknikbolag som utvecklar och säljer probiotiska produkter som främst baseras på bakterien Lactobacillus reuteri Prodentis.

Läs mer om Biogaia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078