23948sdkhjf

Neråt för Medivir

Omorganiserar och fortsätter fokusera på sina kärnområden.
I sin rapport från det andra kvartalet redovisar läkemedelsbolaget en nettoomsättning på 246 miljoner kronor. Det är en minskning med drygt 40 procent jämfört med 564 miljoner kronor under motsvarande period förra året. Det är dock högre än analytikernas förväntning, som var 240 miljoner, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Resultatet efter skatt landade på 64 miljoner kronor, en minskning med 80 procent jämfört med 328 miljoner under det andra kvartalet året innan. Resultatet per aktie före och efter utspädning uppgick till 2,21 (10,49) respektive 2,19 kronor (10,28).

Under det gångna kvartalet har bolaget arbetat vidare med sin nya strategi, där fokus läggs på kärnområdena infektionssjukdomar och onkologi.

Bland annat inledde bolaget i april ett nytt samarbete med det brittiska cancerföretaget Cancer Research Technology, CRT . Där ligger fokus på att utveckla en ny klass av cancerläkemedel riktade mot Adam 8, ett ytprotein som kopplats till tumöröverlevnad, cellinvasion och spridning av tumören, metastasering.

I juni meddelade bolaget dessutom att det första cancerprojektet har inletts som har sitt ursprung i den interna forskningen inom onkologiområdet, som annonserades under 2014. Där ligger fokus på levercancer.

Samma månad beslutade Medivir att lägga ner all forskning inom området neuropatisk smärta. Anledningen var negativa resultat från prekliniska säkerhetsstudier av cathepsin S-hämmaren MIV-247. I samband med denna omorganisation inledde bolaget dessutom ett samarbete med det indiska CRO-bolaget GVK Biosciences.

- Alla våra externa aktiviteter inom syntetisk kemi koncentreras nu till en forskningsenhet vid GVK, där ett tillskott av ytterligare ett 20-tal forskningsmedarbetare ger oss möjlighet att öka tempot i syntesarbetet. Syftet är att förbättra effektiviteten och kvaliteten i våra forskningsprojekt, men också att på sikt minska forskningskostnaderna och öka flexibiliteten. Som en följd av dessa förändringar blev omkring tio medarbetare vid Medivirs forskningsenheter i Sverige och Storbritannien övertaliga, skriver Medivirs vd Niklas Prager i kvartalsrapporten.

Efter kvartalet, i början av juli, påbörjades en fas I-studie med läkemedelskandidaten AL-704 som utvecklas till en behandling mot kronisk hepatit C-infektion tillsammans med samarbetspartern Janssen. Dessutom inleddes en fas I-studie med en trippelkombinationsprodukt mot hepatit C, där Medivirs substans simeprevir ingår.

Nu pågår bland annat arbetet med att förbereda en klinisk fas II-studie med läkemedelskandidaten MIV-711 hos artrospatienter. Planen är att den ska påbörjas vid årsskiftet.

Läs mer om Medivir.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063