23948sdkhjf

Ökade kostnader för Kancera

Ett ökat antal projekt drog ner bolagets resultat i det andra kvartalet.
Bioteknikbolaget Kanceras kostnader för forskning- och utveckling, FoU, under det andra kvartalet uppgick till 4,6 miljoner kronor. Det kan jämföras med 3,4 miljoner under motsvarande period förra året. För hela det första halvåret var dessa kostnader 8,8 miljoner (6,9).

- Den ökade FoU-kostnaden för perioden jämfört med motsvarande period 2014 kan huvudsakligen hänföras till att fler projekt nu drivs parallellt med ytterligare två anställda samt att kostnad för outsourcing har ökat i samband med att ROR-projektet samt HDAC6-projektet har avancerat i produktutvecklingen, skriver Kancera i sin rapport.

I ROR-projektet ligger fokus på småmolekylära hämmare mot tillväxtfaktorn ROR, som omprogrammerar cancercellerna så att de destruerar sig själva. ROR-tekniken har enligt Kancera i laboratoriet visat sig fungera på både solida tumörceller och leukemiceller. Kancera har även startat ett projekt som syftar till att utveckla ett vaccin mot ROR.

I HDAC6-projektet ligger fokus på enzymet histondeacetylas 6, HDAC6. Histondeacetylaser utgör en del i det maskineri som styr hur gener läses av i en specifik cell, epigenomet. De tar bort acetylgrupper från de proteiner som DNA:t är virat runt i cellkärnan, histonerna, och ändrar på så vis hur hårt packade olika gener är. HDAC6 påverkar, liksom vissa andra histondeacteylaser, även funktioner utanför cellkärnan och enzymet har visat sig ha en påverkan på cancercellens förmåga att röra sig och sprida sig med hjälp av dottertumörer, metastaser.

I projektet utvecklar Kancera småmolekylära HDAC6-hämmare som främst syftar till att döda blodcancerceller, främst myelom, genom att styra cancercellers arvsmassa och förmåga att röra sig, och därmed framkalla tumörcellsdöd.

Kanceras kassaflöde från den löpande verksamheten för det första halvåret blev -10,9 miljoner kronor (-7,2) varav andra kvartalet utgjorde -5,8 miljoner (-4,0). Likvida medel uppgick den 30 juni till 25,4 miljoner.

Rörelseresultatet det andra kvartalet var -5,5 miljoner kronor (-3,9) och resultat efter finansiella poster uppgick till -5,4 Mkr (-3,8).

- I fokus för höstens produktutveckling ligger den fortsatta utvecklingen av ROR-hämmarna för behandling av solida tumörer samt av förbättring av läkemedelsegenskaperna hos de redan högpotenta HDA6-hämmarna, skriver vd Thomas Olin i rapporten.

Vid 10.30-tiden på fredagen noterades Kanceras aktie 7,7 procent ned.

Läs mer om Kancera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078