23948sdkhjf

Stamcellsbank drar igång

Navelsträngsblodbanken Cellaviva, där Diamyd är storägare, lanserar sin första tjänst.
Den 1 september lanserar biobanken Cellaviva sin första tjänst, där föräldrar erbjuds insamling och förvaring av stamceller från navelsträngsblodet från sina nyfödda barn.

Cellaviva erbjuder förvaring av stamceller och ska inte bedriva någon egen forskning. Framöver planeras dock en tjänst där även mesenkymala stamceller från den vävnad i navelsträngen som kallas Whartons Jelly kommer att samlas in för familjesparande med möjlighet för föräldrarna att välja att donera en del till forskning. Parallellt med detta kommer en forskningsbank att etableras där forskare kostnadsfritt ska kunna få tillgång till mesenkymala stamceller.

Den största ägaren , med 39 procent av aktierna i Cellaviva, är vaccinbolaget Diamyd Medical som utvecklar det terapeutiska vaccinet Diamyd mot den autoimmuna sjukdomen typ 1-diabetes. Bolagets förhoppning är att de stamceller som biobanken ska förse forskare med ska ge upphov till nya metoder för att få igång insulinproduktionen hos patienter med diabetes.

Cellaviva har utvecklats ur ett projekt från KI Innovations. I juni tog biobanken plats i life science-fastigheten Novum i Huddinge .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078