23948sdkhjf

Framåt för Ides

Hansa Medicals läkemedelskandidat ingår i nya studier och bolaget siktar mot Stockholmsbörsens huvudlista.
I sin rapport från årets andra kvartal visar bioteknikbolaget Hansa Medical upp ett rörelseresultat om -22,5 miljoner kronor. Det kan jämföras med -4,8 miljoner under motsvarande period år 2014. Resultatet efter skatt var identiskt med rörelseresultatet och resultatet per aktie före och efter utspädning var -0,70 kronor (-0,18). Nettoomsättningen landade på 0,5 miljoner kronor (0,3).

Hansa Medical är beläget i Ideon Science Park i Lund. Bolagets huvudprojekt är utvecklingen av läkemedelskandidaten Ides. Det är ett proteolytiskt bakteriellt enzym som bryter ner Ig G-antikroppar. Syftet med en Ides-behandling inför en transplantation är att eliminera de antikroppar som riktas mot human leukocyte antigen, HLA. På så vis undviker man att immunförsvaret hos personer med sådana antikroppar, HLA-sensitiserade personer, stöter bort organet.

Under det andra kvartalet inleddes en fas II-studie med Ides vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska universitetssjukhuset samt en vid amerikanska Cedars-Sinai Medical Center. Dessutom transplanterades den första Ides-behandlade patienten .

Under perioden tillsatte bolaget även en medicinsk rådgivande kommitté i USA och tankade kassan med 246 miljoner kronor via en emission.

Efter det andra kvartalet 2015, i juli månad, har Hansa Medical publicerat resultaten från en fas I-studie med Ides i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

- Resultaten från studien visar bland annat att en enda dos med IdeS snabbt och effektivt inaktiverar IgG hos människor, vilket gör det till en mycket attraktiv behandlingsstrategi för akuta IgG-medierade tillstånd, skriver Göran Arvidson, som tillträdde som vd i mars , i kvartalsrapporten.

Förutom Ides genomför bolaget även prekliniska studier med enzymet Endos som en potentiell behandling mot autoimmuna sjukdomar. Dessutom har Hansa Medical lanserat en CE-märkt HBP-analys för att förutse allvarlig blodförgiftning, sepsis.

Hansa Medical handlas i dagsläget på First North men har nu siktet inställt mot Nasdaq Stockholms huvudlista.

Läs mer om Hansa Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079