Lanserar biobank för hjärncancer
Forskare från Uppsala universitet och Scilifelab startar biobank för celler från glioblastomtumörer.
- Det finns många cancercellinjer etablerade, bland annat från hjärntumörer, men av flera anledningar är de mindre användbara som modeller för den obotliga hjärntumörformen glioblastom. Det beror bland annat på att de odlingsbetingelser som använts inte bibehåller cancercellernas egenskaper, anger Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Forskare vid Uppsala universitet och Scilifelab presenterade biobanken i det senaste numret av tidskriften E Bio Medicine.
I HGCC finns 48 olika, väl kartlagda cellinjer. De delas in i fyra undergrupper baserat på sina molekylära och genetiska egenskaper. Forskarna kan dessutom koppla varje cellinje till den patient som den kommer ifrån för att sedan kunna dra paralleller mellan cellernas egenskaper och patienternas överlevnad.
- Att glioblastom är en så allvarlig cancerform beror på att tumörerna innehåller cancerstamceller som är svåra att få bort med den behandling som patienterna får och som sedan kan växa till så att tumören kommer tillbaka. Vi har odlat fram just sådana cancerstamceller och det är dessa som utgör cellinjerna i biobanken, säger Lene Uhrbom, en av forskningsledarna bakom biobanken, i ett pressmeddelande.
- Flera av cellinjerna har redan använts i olika projekt både på vår institution och av andra forskare runt om i världen. Ett användningsområde som vi ser framför oss är jämförande tester av potentiella nya läkemedel.