Händelserikt kvartal
Episurf satsar på sälj, Dignitanas försäljning sviker, Sprint tecknar miljardavtal och Karolinska Development visar upp minussiffror.
På samma gång meddelade Episurf att bolagets Chief Commercial Officer, CCO, Michael McEwan ska lämna sin roll den 31 augusti. Han har varit en del i Episurfs ledningsgrupp.
Episurf Medical är ett Stockholmsbaserat medicinteknikföretag som utvecklar individanpassade implantat. Under föregående vecka publicerade Episurf sin finansiella rapport från det andra kvartalet. Där framkom det att bolagets omsättning under perioden uppgick till 263 909 kronor. Det kan jämföras med 22 157 kronor under samma tid förra året.
Övriga rörelseintäkter landade på cirka 1,1 miljon kronor (0,96) och resultatet efter finansiella poster var -11,4 miljoner kronor (-9,3). Genomsnittligt resultat per aktie uppgick till -2,37 kronor (-2,21).
Under det andra kvartalet, i slutet av juni, tillträdde Rosemary Cunningham Thomas som ny vd på Episurf. Hon kommer närmast från det brittiska mjukvarubolaget To Health men har erfarenhet från sälj-och ledarroller på stora och små life science-bolag. Under perioden satsade bolaget även på att expandera säljstyrkan , att bredda produktportföljen samt för att nå den nordamerikanska marknaden.
- Jag bedömer att Episurf kommer att göra fortsatta framsteg mot att nå årets mål – att ha 100 nya kunder anslutna till uiFidelity-plattformen, skriver vd Rosemary Cunningham Thomas i kvartalsrapporten.
Dystrare såg det ut i Dignitanas kvartalsrapport. Medtechbolaget utvecklar kylsystemet Dignicap som används för att sänka skalptemperaturen på patienter som behandlas med cellgifter. Syftet är att undvika håravfall, vilket är en vanlig biverkning vid cellgiftsbehandlingar.
I bolagets kvartalsrapport redovisades en nettoomsättning på 0,98 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 6,96 miljoner under motsvarande period år 2014.
- Försäljningen för kvartalet är under förväntningarna. I ett litet bolag, som Dignitana är, kommer försäljningen att fluktuera över tid. I vårt fall beror det på att vi arbetar tillsammans med ett fåtal stora distributörer. Sysmex försäljning i Europa utvecklas positivt, men de har fortfarande kvar system i lager från tidigare leveranser. Vi har gemensamt kommit överens om att inte kräva att de beställer de avtalade volymerna. De system som skulle ha gått till Sysmex kommer istället att modifieras och användas för den amerikanska marknaden, skriver bolagets vd Jan Richardsson i kvartalsrapporten.
- I Kina jobbar Konica Minolta intensivt på att få svar på frågan vilken avgift sjukhusen kan ta ut av patienterna och vilken del av den ersättning som den kinesiska staten skall stå för. Detta tar tid eftersom varje delstat måste godkänna nivåerna.
Dignitanas totala intäkter landade på 1,2 miljoner kronor (7,1), resultatet efter finansiella poster var -4,38 miljoner (-2,47) och resultatet per aktie före och efter utspädning landade på -0,31 kronor (-0,21).
Bolagets vd Jan Richardsson ser USA som Dignitanas huvudmarknad. I mars ändrade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA status på bolagets marknadsansökan för Dignicap-systemet med syftet att påskynda produktens väg till marknaden.
- Vi för en kontinuerlig dialog med FDA angående vår ansökan, vi svarar på frågor och vi kompletterar efter hand. Ett skäl till att vår ansökan tagit tid kan vara att vår PMA ansökan omvandlades till en de novo 510(k) men först efter att vi skickat in en full PMA ansökan. Det innebär att FDA är tvungna att ta sig igenom ett mycket gediget och omfattande material. I våra kontakter med FDA framgår att de anser att vår ansökan är av hög kvalitet. För att skynda på processen har vi involverat ytterligare expertis som för vår talan gentemot FDA, skriver Jan Richardsson.
Det Stockholmsbaserade bioteknikbolaget Sprint Biosciences intäkter uppgick under kvartalet till 1,07 miljoner kronor (1). Rörelseresultatet var -5 miljoner kronor (-2,6), resultatet efter skatt var -5 miljoner (-2,6) och resultatet per aktie landade på -0,77 kronor (-0,40).
Efter kvartalet, den 28 juli ingick Sprint Bioscience ett miljardavtal med tyska Bayer Healthcare . Avtalet gäller forskning och utveckling, FoU, samt kommersialisering av cancerläkemedel. Det kommer att bygga på de substanser som Sprint tagit fram för att hämma enzymet MTH1. Genom avtalet kan Sprint tilldelas upp till 190 miljoner euro, motsvarande 1,8 miljarder kronor, i milstolpsbetalningar samt en inledande betalning vid undertecknandet om två miljoner euro, motsvarande 19 miljoner kronor. Sedan tillkommer eventuella royaltyutbetalningar.
- Framförallt har avtalet en strategisk betydelse för bolaget då vi med stärkt ekonomi kan vara mer flexibla vid försäljning av våra projekt. Varje projekt har sin karaktär och värdestegringen ser olika ut. Avtalet ger oss möjlighet att få upp värdet i projektet och sälja vid rätt tillfälle. Därmed kan vi optimera tidpunkter för utlicensiering av projekten, skriver bolagets vd Anders Åberg i rapporten.
För Karolinska Development bjöd årets andra kvartal på starka minussiffror. Bolagets likvida medel och kortfristiga placeringar minskade med 57 miljoner kronor och landade på 383,4 miljoner kronor. Resultatet efter skatt var -655 miljoner kronor (-191) och resultatet per aktie var 12,32 kronor (-3,96).
Läs mer om Episurf Medical.
Läs mer om Dignitana.
Läs mer om Sprint Bioscience.
Läs mer om Karolinska Development.