23948sdkhjf

”Nu ser vi en ljusare framtid för Strängnäs”

Det nya avtalet med Redhill Pharma har lett till en upprustning av Recipharms svenska anläggning.
I december 2014 meddelades att läkemedelsföretaget Meda flyttar sin penicillintillverkning från kontraktstillverkaren Recipharms anläggning i Strängnäs. Meda är en av Recipharms största kunder och sedan det avslutade avtalet har bolaget förberett anläggningen i Strängnäs för att anpassas till lägre volymer.

- Hittills har vi antagit att vi kommer att få skära ner även om vi i dagsläget har volymer som håller verksamheten uppe, säger Erik Haeffler, chef för Manufacturing Services på Recipharm.

Han berättar vidare att det nu börjar ljusna för anläggningen. Anledningen är ett nytt avtal som tecknades under veckan med det israeliska läkemedelsbolaget Redhill Pharma. Enligt avtalet ska Recipharm tillverka Redhills läkemedelskandidat RHB-105 för att förse behovet i en klinisk fas III-studie samt för framtida kommersiell produktion om behandlingen skulle nå marknaden.

RHB-105 är en oral behandling mot infektion med bakterien Helicobacter pylori , som bland annat ger upphov till magsår. Där kombineras protonpumpshämmaren omeprazol med två typer av antibiotika: amoxicillin och rifabutin.

Behandlingen har en avancerad formulering där en kapsel, som annars vanligtvis fylls med pulver, istället ska fyllas med minitabletter där de aktiva substanserna hålls separat.

- Anledningen till att de aktiva substanserna läggs in i kapseln i minitablettform är både att få till en bättre dosering men framförallt för att skilja omeprazol från de andra, eftersom de minitabletterna ska ha en yta för kontrollerad frisläppning av substansen, säger Erik Haeffler.

Vid Strängnäs-anläggningen tillverkas uteslutande antibiotika och där kommer produktionen av amoxicillin och rifabutin att äga rum. Omeprazol kommer att tillverkas vid den franska anläggningen i Fontaine och sedan skickas vidare till franska Pessac för dragering av tabletterna för att få till en kontrollerad frisläppning. När minitabletterna med omeprazol är klara kommer de att skickas upp till Strängnäs-anläggningen där kapselfyllningen ska äga rum.

Tillverkningstekniken, med minitabletter och inkapsling, är ny för Recipharm som kommer att investera cirka 13 miljoner kronor i att uppdatera sina anläggningar.

- Huvuddelen av pengarna ska användas till Strängnäs. Där ska kapselmaskinen, som är den stora utgiften, installeras, säger Erik Haeffler.

- Nu kommer vi att utveckla kompetensen på anläggningen. Vi ser nu en ljusare framtid för Strängnäs även om vi inte exakt kan säga hur det kommer att påverka antalet anställda.

Om avtalet med Redhill kan täcka upp för de förlorade intäkterna från Meda är dock oklart.

- Vi vet vad intäkterna från fas III ligger på men de stora volymerna sitter i den kommersiella produktionen. Den kommer igång först när produkten blir godkänd av myndigheterna och det är Redhill som arbetar med den delen av projektet.

Avtalet med Redhill är femårigt med möjlighet till förlängning. Om RHB-105 får godkänt så kommer Redhill först att satsa på lansering i USA följt av EU. Det medför att anläggningen i Strängnäs kommer att registreras hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

- Strängnäs har idag ingen produkt som levereras till USA. Det här blir den första. Det kommer att medföra arbete för att uppfylla myndighetens krav. FDA har rykte om sig att ha svåra krav men vi har god erfarenhet av detta inom bolaget eftersom flera av våra andra anläggningar är godkända, säger Erik Haeffler.

- Avtalet innebär att vi nu får en bredare bas och kan nå fler marknader. En kund som vill till USA går självklart till någon som kan erbjuda det, så det är positivt.

Läs mer om Recipharm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11