23948sdkhjf

Ger stöd till långtidsbehandling

Astrazeneca presenterar resultat som visar en positiv effekt av en långtidsbehandling med blodförtunnaren Brilinta.
Läkemedelsjätten Astrazeneca visade i går tisdag upp resultaten från en subgruppsanalys från den kliniska studien Pegasus-Timi 54 med det blodförtunnande läkemedlet Brilinta/Brilique, ticagrelor. Det verkar genom att binda till och hämma aktiviteten hos receptorn P2Y12 och på så vis motverka aggregeringen av blodplättar och bildningen av blodproppar.

I Pegasus-Timi 54 ingick 21 000 patienter som var 50 år eller äldre och som haft hjärtinfarkt ett till tre år innan behandlingens start. De behandlades med ticagrelor i doserna 60 respektive 90 milligram kombinerat med en låg dos av acetylsalicylsyra. Syftet var att se om behandlingen kunde minska risken för större hjärtkärlrelaterade tromboshändelser, som kardiovaskulär död, hjärtinfarkt och stroke. Under våren presenterades resultaten i tidskriften New England Journal of Medicine. De visade att behandlingen hade en positiv effekt.

I subgruppsanalysen som presenterades i går har bolaget kartlagt risken för nya hjärt-kärlhändelser efter en hjärtinfarkt beroende på hur snabbt behandlingen med P2Y12-hämmare avslutas.

- De aktuella europeiska riktlinjerna rekommenderar att dubbel trombocythämmande behandling sätts ut 12 månader efter en hjärtinfarkt, anger Astrazeneca i ett pressmeddelande.

Resultaten från subgruppsanalysen visar dock att det finns en god anledning att ge underhållsbehandling med ticagrelor i mer än ett år efter en hjärtinfarkt för att förhindra nya hjärt-kärlhändelser. De visar även att en avslutad behandling med P2Y12-hämmare ökar risken för händelser som kardiovaskulär död, hjärtinfarkt och stroke.

- Dessa resultat tyder på en större nytta med att fortsätta med P2Y12-hämmare längre än 12 månader utan avbrott än att återinsätta sådan behandling hos patienter som har varit stabila i över två år efter sin hjärtinfarkt och i mer än ett år utan behandling med P2Y12-hämmare, säger doktor Marc P. Bonaca vid Brigham and Women's Hospital som är huvudprövare för subgruppsanalysen samt prövare hos TIMI Study Group, i ett pressmeddelande.

Astrazenecas svenska presschef Jacob Lund sade i går måndag till Nyhetsbyrån Direkt att läkemedelsbolaget väntar besked i dagarna från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om ifall indikationen för ticagrelor kan utökas från att gälla behandling i under ett år efter hjärtinfarkt till att bli en långtidsbehandling.

Tillsammans med diabetes , sjukdomar i andningsvägarna, tillväxtmarknaderna samt Japan är ticagrelor en av Astrazenecas tillväxtplattformar.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109