23948sdkhjf

Svagt kvartal för Elekta

Resultatet når inte förväntningarna men omsättningen ökar.
Strålterapibolaget Elekta redovisar ett ebita-resultat före engångsposter på 41 miljoner kronor för det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår 2015/2016. Analytikerna hade räknat med ett ebita-resultat exklusive engångsposter på 55,5 miljoner kronor, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Omsättningen uppgick till 2 239 miljoner kronor. Här var 1 985 miljoner väntat bland analytiker. Orderingången uppgick till 2 536 miljoner kronor. Väntat var här 2 430 miljoner.

Elekta-aktien spås stiga efter morgonens kvartalsrapport, som överträffade SME-förväntningarna på orderingångs- och omsättningsnivå, men hade ett lägre nettoresultat än förväntningarna. Det framgår av bankers snabbkommentarer.

Swedbank (neutral) spår 3-4 procents uppgångar, och nämner tre huvudsakliga positiva faktorer bakom det i rapporten: orderingång och försäljning i Nordamerika, bättre fart på mjukvaruförsäljningen i USA - "en välbehövlig mjukvaruskjuts" nämns i kommentaren apropå tidigare kräftgång där - och en förbättrad bruttomarginal som en följd av detta.

Därutöver noterar Swedbank att orderingången i Kina steg i lokala valutor, medan EMEA, vars jämförelsekvartal dock var starkt, gick svagast.

Merrill Lynch konstaterar att lönsamheten fortsatt är pressad - nettoresultatet var minus 131 miljoner kronor mot väntade minus 95 miljoner - men tror att marknaden kommer att fokusera på att orderingången och intäkterna var högre än väntat och spår en uppgång på en procent.

Elekta meddelar i dag att det franska cancercentret Gustave Roussy har tilldelat Elekta en order på fyra Versa HD linjäracceleratorer, vilka ska ersätta den befintliga installerade basen av konkurrerande system.

Gustave Roussy beskrivs av Elekta som "ett ledande allsidigt europeiskt cancercenter". För två år sedan installerade Gustave Roussy Mosaiq, Elektas onkologiinformationssystem.

Ordern för Versa HD-systemen bokfördes under Elektas första kvartal för räkenskapsåret 2015/16, som rapporterades samtidigt som ordern aviserades.

Läs mer om Elekta.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062