23948sdkhjf

Astrazeneca i nytt psoriasisavtal

Valeant tar över antikroppen brodalumab, som övergavs av Amgen.
I dag tisdag meddelar Astrazeneca ett nytt avtal med dermatologibolaget Valeant Pharmaceuticals International. Genom det får Valeant en exklusiv licens för att utveckla och kommersialisera Astrazenecas antikropp brodalumab mot psoriasis. Avtalet är globalt täckande med undantag från Japan och de asiatiska länder där rättigheterna tillhör bolaget Kyowa Hakko Kirin.

Enligt avtalet ska Valeant stå för de kostnader som uppkommer i samband med ansökan om godkännande för brodalumab. En ansökan förväntas bli inlämnad i både EU och USA under det fjärde kvartalet år 2015.

Genom avtalet ska Astrazeneca erhålla en inledande betalning från Valeant om 100 miljoner dollar, motsvarande cirka 845 miljoner kronor. Utöver det tillkommer milstolp- och royaltyutbetalningar på upp till 345 miljoner dollar, motsvarande 2,9 miljarder kronor.

Brodalumab är en monoklonal antikropp som motverkar inflammation genom att binda till och hämma immunreceptorn IL-17.

Utvecklingen av brodaluma b utfördes tidigare tillsammans med amerikanska Amgen, som beslöt sig för att lägga ner sitt arbete med projektet i maj efter att oroande biverkningar, såsom självmordstankar och påverkan på beteendet, observerats i kliniska studier med behandlingen.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063