23948sdkhjf

Får godkänt för ny indikation

Astrazenecas blodförtunnande läkemedel Brilinta kan nu användas över en längre tid.
Astrazeneca meddelade i går torsdag att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt en ny indikation med läkemedelsbolagets blodförtunnare Brilinta, ticagrelor. Det innebär att 60 milligramstabletter av läkemedlet nu kan användas för behandling av patienter som hade en hjärtinfarkt mer än ett år tidigare. Syftet är att minska risken för större hjärtkärlrelaterade tromboshändelser, som kardiovaskulär död, hjärtinfarkt och stroke.

Beslutet kommer efter en prioritetsgranskning av Brilinta som FDA inledde i april.

Ticagrelor verkar genom att binda till och hämma aktiviteten hos receptorn P2Y12 och på så vis motverka bildningen av blodproppar. Behandlingen fick godkänt av FDA år 2011 för behandling inom ett år efter en hjärtinfarkt och för bara några dagar sedan publicerade Astrazeneca resultat från en subgruppsanalys från den kliniska studien Pegasus-Timi 54. Resultaten visar att det finns en god anledning att ge underhållsbehandling med ticagrelor även ett år efter en hjärtinfarkt för att förhindra nya hjärt-kärlhändelser.

- Godkännandet är en viktig milstolpe som understryker Brilintas roll när det gäller att reducera risken för hjärt-kärlhändelser både i akut fas och under en längre tid, säger Elisabeth Björk, chef för kardiovaskulära och metabola sjukdomar, Global Medicines Development, Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

60-milligramstabletterna ska finnas tillgängliga på amerikanska apotek i slutet av september.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078