23948sdkhjf

Frias från misstanke om forskningsfusk

Efter ett omfattande utredningsarbete fattade Karolinska Institutets rektor i augusti ett beslut i ett uppmärksammat ärende om misstänkt oredlighet i forskning.
Rektor Anders Hamsten konstaterade i augusti att gästprofessor Paolo Macchiarini i vissa avseenden agerat oaktsamt, men att detta inte bedöms som oredlighet i forskning.

- När vi har granskat misstankarna om oredlighet i forskning i de sju anmälda artiklarna har vi konstaterat att vissa brister föreligger, men att de inte är att betrakta som forskningsfusk, säger Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten i ett pressmeddelande.

Bakom anmälningarna mot Paolo Macchiarini står fyra läkare vid Karolinska universitetssjukhuset. De har själva varit en del av forskningsmiljön och i några fall även varit medförfattare till de artiklar som de anmält för oredlighet i forskning. Anmälningarna lämnades in i juni, augusti och september 2014.

Karolinska Institutets rektor har utrett anklagelserna i enlighet med bestämmelserna i högskoleförordningen och universitetets regler för handläggning av ärenden om oredlighet i forskning.

Den första av de anmälda artiklarna beskriver tillverkningen av en syntetisk matstrupsprotes och funktionen hos denna protes efter att den transplanterats på råtta. Här ifrågasatte anmälarna bland annat slutsatserna om protesens funktion och tolkningen av datortomografiska bilder.

De sex övriga anmälda artiklarna beskriver transplantationer av en syntetisk luftstrupsprotes på människa. Tre patienter med sjukdomar i luftstrupen, vilka inte kunnat behandlas med etablerad kirurgisk teknik, har opererats på Karolinska universitetssjukhuset och då fått syntetiska luftstrupar beklädda med egna benmärgsderiverade celler.

Anmälarna menade bland annat att resultat rörande de kliniska förloppen för de opererade patienterna som presenterats i artiklarna inte stämmer överens med journalhandlingarna på Karolinska universitetssjukhuset och att det saknades belägg för att ett syntetiskt luftstrupstransplantat kan utvecklas till en fungerande luftväg. De ifrågasatte också om den första patienten verkligen hade drabbats av återfall av cancer i luftstrupen och om transplantation därför var nödvändig.

- Vissa förhållanden kring Paolo Macchiarinis forskning har inte uppfyllt högt ställda krav på kvalitet. Vi ska nu tillsammans med Paolo Macchiarini, ledningen för hans institution och företrädare för Karolinska universitetssjukhuset åtgärda de brister som kommit fram i vår utredning, säger Anders Hamsten.

I sin anmälan kritiserade de fyra läkarna också att Paolo Macchiarini inte före operationerna inhämtat tillstånd från regional etikprövningsnämnd och läkemedelsverket. Karolinska Institutet har i sin utredning inte bedömt tillståndsfrågan eftersom Vetenskapsrådets definition av oredlighet i forskning inte innefattar brott mot etikprövningslagen och läkemedelslagen. Det väckte starka åsikter från Vetenskaprådet.

- För mig är det här en ren skandal när ett av de mest kända universiteten försöker skjuta allt under mattan, sade Nils-Eric Sahlin, ordförande i Vetenskapsrådets expertgrupp för etik, till Svenska Dagbladet.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11