23948sdkhjf

Underlättar utvecklingen av läkemedel

Pelago och Biovica erbjuder ett gemensamt analysupplägg för utvärderingen av cancerbehandlingar i tidig utveckling.
I ett nytt samarbete ska bioteknikföretagen Pelago Bioscience och Biovica erbjuda en gemensam plattform för att utvärdera nya cancerläkemedel i prekliniska och kliniska studier.

Solnabaserade Pelago Bioscience bidrar med sin metod Cellular Thermal Shift Assay, Cetsa, som används för att mäta substansernas interaktion med sina målproteiner.

Det Uppsalabaserade bioteknikföretaget Biovica har utvecklat analysmetoden Divitum . Där används laboratorietekniken Elisa för att mäta mängden av enzymet tymidinkinas i serumprover från patienter i en 96-brunnsplatta. Tymidinkinas spelar en viktig roll i produktionen av nytt DNA och fungerar som en markör för celldelning, något som förekommer mer frekvent hos tumörer och som därmed kan indikera effektiviteten hos cancerbehandlingar.

Tillsammans kan bolagen med andra ord erbjuda ett gemensamt analysupplägg där både den testade substansens interaktioner och påverkan på tumörcellerna kan utvärderas i prekliniska och tidiga kliniska studier

- Jag tror att möjligheten att få information om båda effekt och inbindning till målproteiner från samma prov kommer att bli en fantastisk fördel för läkemedelsutvecklare, säger Michael Dabrowski, vd för Pelago Bioscience, i ett pressmeddelande.

- Kombinationen av Divitum och Cetsa gör det möjligt för våra kunder att fatta viktiga beslut tidigare i utvecklingsprocessen av läkemedel, baserat på bättre och mer välgrundad information, säger Anders Rylander, vd på Biovica.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078