23948sdkhjf

Minskad vinst för Sectra

Vill expandera inom Imaging IT Solutions och nå nya marknader.
Medicinteknikbolaget Sectra , som utvecklar it-lösningar för användning inom bland annat röntgen, redovisar ett resultat efter skatt på 26,7 miljoner kronor för det första kvartalet 2015. Det kan jämföras med 34,1 miljoner under motsvarande period året innan. Rörelseresultatet blev 31,4 miljoner kronor (40,5) och rörelsemarginalen var 14 procent (19). Resultatet per aktie uppgick till 0,71 kronor (0,92).

I jämförelsekvartalet, det vill säga första kvartalet i fjol, ingår en engångspost från försäljning av patenträttigheter om 16,3 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 225 miljoner kronor (212). Orderingången var 300 miljoner kronor (388) och Sectra beskriver den som fortsatt god och konstaterar att den ligger väl över nettoomsättningen. Den är emellertid lägre än under motsvarande kvartal i fjol.

- Förändringen beror delvis på att Sectra inte har tecknat underhålls- och uppgraderingsavtal med befintliga kunder i samma omfattning som förra året då fler stora kunder förnyade fleråriga avtal, skriver vd Torbjörn Kronander i en kommentar till rapporten.

Han påpekar också att orderingången i Storbritannien, som väntat, är lägre.

- Många brittiska vårdgivare var tvingade att upphandla nya medicinska IT-system det senaste året, vilket bidrog till Sectras starka orderingång 2014/2015, skriver han.

Inom Sectras största affärsområde Imaging IT Solutions ökar antalet offertförfrågningar och både ny- och tilläggsförsäljning har bidragit till ökad orderingång på flera marknader.

- Detta gäller bland annat USA, där vi i år ökar tillväxtsatsningarna och börjar märka effekten av de senaste två årens topplaceringar i marknadens viktigaste kundnöjdhetsutvärdering, uppger Torbjörn Kronander.

Under rubriken framtidsutsikter upprepar Sectra att många stora kundprojekt är i installationsfas, efter det senaste årets starka orderingång.

- Initialt belastar projekten Sectras kassaflöde, men när projekten övergår från installations- till driftsfas så kommer de att bidra till en stabil utveckling under lång tid, skriver Torbjörn Kronander.

Att bolaget har många stora kundprojekt som är i installationsfas, som initialt belastar bolagets kassaflöde, sade även bolagets finanschef Simo Pykälistö vid måndagens telefonkonferens. Han berättade att installationsfasen pågår normalt 3-6 månader.

- Normalt tar det 3-6 månader innan vi börjar ta intäkter från dessa kunder. Det är ingen kostnadseffekt, utan en effekt av att vi inte har intäkter från dessa kunder än, sade han.

Vd Torbjörn Kronander kommenterade vidare att bolaget börjar se på att expandera inom området Imaging IT Solutions och kan komma att titta på en eller två nya marknader.

Bolaget har ökat sina marknadsandelar på befintliga marknader, förutom i USA där expansionen pågår för närvarande.

- Det här är en marknad där det går rätt långsamt, men vi har fått ett ökat antal förfrågningar och vi har bra förhoppningar om att växa på USA-marknaden, sade han.

Läs mer om Sectra.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065