23948sdkhjf

Nu är det upp till bevis

Näringsminister Mikael Damberg har varit tydlig med att life science-sektorn är en av de allra viktigaste i Sverige. Nu vill vi att detta syns i budgetproppen, skriver Life Science Swedens chefredaktör Lisa von Garrelts.
Nu har regeringen Löfven snart suttit ett år vid makten. Och även om detta år inte kommer gå till historien som de stora beslutens år, utan snarare bli ihågkommet som ett i det närmaste förlorat år, där det parlamentariska läget har förhindrat de flesta förslag från att klubbas igenom, så är löftena inför framtiden desto större.

Om ett par veckor presenteras budgeten som denna gång, till skillnad från förra året, kommer att antas – och nu är det upp till bevis. Näringsminister Mikael Damberg har redan när han satt i opposition varit tydlig med att life science-sektorn är en av de allra viktigaste i Sverige. Nu vill vi att detta syns i budgetproppen i form av medel som verkligen hjälper företagen att nyanställa och öka FoU-investeringarna.

Om ytterligare några veckor presenteras de framtagna underlagen till regeringen för det som ska komma att forma den kommande forskningspropositionen. Långsiktighet har utlovats, med ett överskådligt tioårsperspektiv och en mer detaljerad plan för de första fyra åren. Och vi får hoppas att forskningsminister Helene Hellmark Knutsson genom forskningspropositionen tydligt markerar att regeringen menar allvar med att satsa på investeringar i högkvalitativ forskning.

Men även om politiken är i det närmaste avgörande för hur en bransch utvecklas så händer det ju saker inom svensk life science, trots att politikerna haft fullt upp med att slå varandra på fingrarna och rösta ner varandras förslag. Mångmiljardavtalet mellan Alligator Bioscience och Janssen Biotech är en välbehövlig vink om att vinden så smått börjar vända och affären är en del av en global trend där stora läkemedelsbolag köper upp preparat som redan har genomgått tidiga utvecklingsfaser. Köpesummorna blir enorma men storbolagen kan kapa kostnaderna som utvecklingen från noll annars innebär och de små utvecklingsbolagen behöver inte bära kostnaderna ända fram till marknadslansering. Och fler exempel finns – i somras slöts ett licensieringsavtal mellan Sprint och Bayer som kan dra in drygt 190 miljoner euro i bolaget.

Tiden att gå från ax till limpa kan delvis vara på väg att ta slut. Men life science-sektorn är knappast rätt plats för att sörja det som varit utan är och ska vara branschen som är bäst på att blicka framåt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078