Testar gammal Astrasubstans
Kancera utvecklar en ny behandling mot cancer.
Fractalkine är ett protein som binder till receptorn CX3CR1, även kallad G-proteinkopplad receptor 13, GPCR13. Både Fractalkine och receptorn har kopplats ihop med tillväxt och spridning av bukspottskörtel-, bröst- och prostatacancer. De cancerceller som har CX3CR1-receptorn dras till nervändar, vilket kan orsaka cancersmärta.
Fractalkine kan även starta upp mekanismer som påverkar olika celltyper i immunförsvaret och göra dem mindre farliga för tumören. Det kan påverka utkomsten av behandling med vissa immunonkologiska läkemedel och nu vill Kancera utreda om en hämning av Fractalkine kan få fler patienter att svara på dessa behandlingar. Effekten kommer att mätas i minskad tumörtillväxt och lindring av svår smärta.
Läkemedelskandidaten AZD8797 utvecklades ursprungligen av Astrazeneca i Södertälje som en behandling mot den autoimmuna sjukdomen multipel skleros, MS. Substansen såldes till Acturum i samband med att forskningen i Södertälje lades ner. Astrazeneca har dock kvar rättigheterna för att utveckla AZD8797 för sjukdomar i luftvägarna.
Genom det nya avtalet har Kancera rätt att utvärdera effekten av AZD8797 i prekliniska studier samt att förvärva projektet. Om bolaget väljer att köpa rättigheterna så ska Acturum betalas med totalt sex miljoner Kancera-aktier, uppdelat i tre steg som beror på hur projektet framskrider.
Kancera planerar att ansöka om särläkemedelsstatus i EU och USA för att få en längre marknadsexklusivitet på dessa marknader.