23948sdkhjf

Astrazeneca i unikt samarbete

Astrazeneca, Göteborgs universitet och Chalmers meddelar i dag att man ingått ett nytt unikt samarbete. - Vi har byggt om våra lokaler för att kunna hysa instrumentet, säger Magnus Björsne.
Astrazeneca , Göteborgs universitet och Chalmers meddelar i dag att man ingått ett nytt samarbete kring en avancerad utrustning for masspektrometri som gör att man på ett bättre sätt kan studera hur molekyler interagerar på cellulär nivå.

I nstrumentet, NanoSIMS , har finansierats med drygt 37 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Det högteknologiska instrumentet, som är ett av en handfull som finns i världen, ägs formellt av Göteborgs universitet, men ingår i en gemensam satsning mellan Göteborgs universitet och Chalmers och placeras på Astrazenecas anläggning i Mölndal som en del av bolagets satsning på en mer öppen forskningsanläggning.

- Vi har byggt om våra lokaler för att kunna hysa instrumentet. Det står i en byggnad för känsliga instrument, där det bland annat finns skyddsmekanismer mot vibrationer. Instrumentet kräver en omfattande infrastruktur och delar av personalen från Chalmers och Göteborgs universitet har tillgång till våra lokaler, säger Magnus Björsne, vd Astrazeneca Bio Venture Hub.

- Det som är speciellt är upplägget av forskningssamarbetet. Avtalet innebär att industrin arbetar ihop med akademin och ser vad vi kan komma fram till om vi slår ihop våra kompetenser, och att vi inte endast kommer till dem för problemlösning, säger Magnus Björsne.

Masspektrometri används för att visualisera hur olika substanser, biomarkörer, peptider och proteiner distribuerar sig inuti celler. Tekniken används framförallt inom biologisk forskning, men har med tiden blivit ett allt viktigare redskap inom medicinsk forskning och läkemedelsutveckling. Inte minst används masspektrometri för avbildning av vävnader – så kallad imaging. Detta är ett område under utveckling som förväntas få allt större betydelse inom läkemedelsforskningen för att kunna lokalisera var i kroppens cellvävnad läkemedel och läkemedelsprodukter distribueras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062