23948sdkhjf

Vill stanna i biohuben

Åtta nya projekt och ett nystartat bolag är resultatet efter Antaros Medicals första år i Astrazenecas Bio Venture Hub.
Astrazenecas Bio Venture Hub öppnades upp år 2014. I augusti samma år tog medtechbolaget Antaros Medical plats i lokalerna.

- Vi hade inga projekt när vi kom in. Nu har vi fyra projekt på gång tillsammans med Astrazeneca, ett med Bristol-Myers Squibb, ett med Sanofi, och två för mindre biotechbolag, säger bolagets forskningschef Lars Johansson.

Antaros Medical arbetar med avbildningsteknikerna positronemissiontomografi, PET, och magnetresonanstomografi, MRT, som verktyg för att följa upp och utvärdera effekten av behandlingar i kliniska studier. Fokus läggs på medelstora studier på hjärtkärl- och metabola sjukdomar.

I augusti förra året bestod bolaget av sina fyra grundare, däribland Lars Johansson och vd Johannes Hulthe. Under året på biohuben har antalet anställda mer än fördubblats.

- Nu har vi växt till 13 anställda. Vissa arbetar vid vårt labb i Uppsala och vissa sitter här i Göteborg, säger Lars Johansson.

Bolagets vd Johannes Hulthe menar att placeringen av biohuben mitt på Astrazenecas sajt i Mölndal har varit till stor hjälp i bolagets utveckling.

- I vårt fall har biohuben fungerat som tänkt. Den har givit upphov till olika samarbeten och interaktioner, både med Astrazeneca och med de andra företagen som sitter där. Tack vare Vinnovas finansiering av biohuben finns det dessutom möjlighet att engagera Astraanställda för konsultationer i mån av tid. Det är mycket värdefullt.

Närheten till de andra biohub-bolagen har lett till uppstarten av ett nytt företag, Metynex, som nu också har tagit plats i huben. Där ligger fokus på utvecklingen av läkemedel mot diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Att både Lars Johansson och Johannes Hulthe har arbetat på Astrazeneca tidigare har enligt dem själva varit mycket värdefullt, eftersom de känner till vem man ska tala med vid olika frågor. Nu pågår arbetet med att ta fram en treårsplan för Antaros Medicals verksamhet och några planer på att lämna biohuben finns inte.

- På grund av den snabba tillströmningen av projekt har vi haft svårt att bedöma bolagets expansionstakt och nackdelen med biohuben är att utrymmet är begränsat om vi skulle växa. Men om förutsättningen finns så stannar vi gärna, säger Johannes Hulthe.

[tboot_well width="50%"]

De sitter i biohuben:

Antaros Medical

Athera

Corline Pharma

Emeriti Pharma

For Value

I-tech

Metynex

Premune

Q&Q Labs

Swecure

Vicore Pharma

Vivolux

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097