23948sdkhjf

Ser över förslaget om riskkapital

I sin utredning av det statliga riskkapitalet föreslår Hans Rydstad en fond-i-fond-lösning där life science prioriteras. Nu granskar Sweden Bio förslaget.
I juni lämnade utredaren Hans Rydstad in rapporten En fondstruktur för innovation och tillväxt till näringsminister Mikael Damberg. Där har han kartlagt behovet av statligt riskkapital hos svenska små och medelstora företag, SME-bolag, samt lagt fram förslag på förändringar i dagens system.

I utredningen föreslås bildandet av ett nytt fondbolag, Fondinvest. Det rör sig om en fond-i-fond-lösning där statligt kapital delas ut till 6-8 utvalda, strategiska fonder som finansieras till hälften av Fondinvest och som i sin tur investerar 5–50 miljoner kronor i olika bolag. Fonderna ska enligt förslaget ha en storlek på 500–1 000 miljoner kronor vardera. I utredningen nämns dock att vissa områden, som life science, bör tilldelas mer pengar.

Finansieringen ska riktas till tidiga utvecklingsfaser och till sektorer där det finns behov av marknadskompletterande finansiering. Det innebär att fonderna kan variera över tid när behovet ändras. Life science föreslås som en av de inledande inriktningarna. Det är mycket positivt enligt branschorganisationen Sweden Bio, som skickade in förslag på förändringar i riskkapitalsystemet till Hans Rydstad i maj.

- Förslaget har potential. Utredningen pekar inte ut vad tillväxtfonderna ska vara inriktade på men life science nämns som ett prioriterat område vilket är bra, säger Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio.

Sweden Bios arbetsgrupp för affärsutveckling och finansiering har nu påbörjat arbetet med att se över förslaget i detalj för att komma med ett slutgiltigt remissvar i september.

- Övergripande är det mycket i utredningen som är bra och förslagen bygger på de principer vi och andra har föreslagit. Men vi vill understryka att det behövs en dedikerad life science-fond. Den behöver precis som utredningen skriver vara större än andra fonder eftersom det är kostsamt att utveckla life science-produkter. Det är också viktigt att den drivs av erfarna life science-investerare eftersom kompetens är avgörande här.

Under Fondinvest föreslås dessutom en mindre fond-i-fond, mikrofonden, en demonstrationsanläggningsfond, en grön fond samt ett garantiinstrument för att ge stöd till bankernas utlåning av pengar till bolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079