23948sdkhjf

Vill motverka förfalskningar

Forskningssamarbetet Smedpack har valts ut som ett gott exempel i det treåriga Horizon 2020-projektet RRI-Tools.
Syftet med forskningssamarbetet Smedpack är att ta fram nya förpackningslösningar för att motverka spridningen av förfalskade läkemedel och hjälpa patienter att skilja mellan äkta och läkemedel illegala kopior. I samarbetet ingår ett 30-tal partners från olika delar av läkemedelskedjan och arbetet koordineras av forskningsinstitutet Innventia.

Nu pågår det tredje steget av projektet, där fokus läggs på internationaliseringsfrågor. Det innebär att bland annat multinationella läkemedelsföretag, Tullverket och Polismyndigheten ska involveras i projektet.

- Vi arbetar med lösningar som inte bara uppfyller EU-direktivet utan ska kunna ge ett mervärde för konsumenten i fråga om säkerhet och konsumentinformation. Samarbetet med internationella delegationer är viktigt för utbyte inom EU, säger Erik Blohm på Innventia i ett pressmeddelande.

- Delegated acts, som innebär att lagstiftaren i respektive land kan skriva nationella lagar, finns nu som draft och kommer senare att fastslås av EU-kommissionen. Delegated acts innehåller inte detaljerad information om hur säkerhetsförslutningar ska se ut vilket innebär att det finns utrymme för nya förpackningslösningar.

Smedpack finansieras delvis av Vinnova.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062