23948sdkhjf

Vill ha mer pengar

En miljard kronor räcker inte för life science-sektorn menar Sweden Bio i sitt remissvar till Hans Rydstads utredning om det statliga riskkapitalet.
I juni lämnade utredaren Hans Rydstad in rapporten En fondstruktur för innovation och tillväxt till näringsminister Mikael Damberg. Där har han kartlagt behovet av statligt riskkapital hos svenska små och medelstora företag, SME-bolag, samt lagt fram förslag på förändringar i dagens system.

I utredningen föreslås bland annat bildandet av ett nytt fondbolag, Fondinvest. Det rör sig om en fond-i-fond-lösning där statligt kapital delas ut till 6-8 utvalda, strategiska fonder med en storlek på 500–1 000 miljoner kronor vardera.

Nu har Sweden Bio tagit fram ett remissvar till förslaget. I det stora hela anser branschorganisationen att förslaget är positivt men att den summa som tilldelades life science i utredningen, en miljard kronor, är för låg.

- För att det statliga riskkapitalet ska göra någon skillnad för life science-sektorn behöver minst 1,5 miljard av det statliga riskkapitalet riktas in mot life science. En sådan satsning innebär att mellan 10- 20 bolag kan få växtkraft om kapitalet investeras tillsammans med minst lika mycket privat kapital. Det är fortfarande få bolag, men vår bedömning är att det skulle göra substantiell skillnad för sektorn i Sverige eftersom varje lyckat projekt får positiva följdeffekter, skriver Sweden Bio i remissvaret och tillgägger:

- Det är också av största vikt att regelverken för fonderna inte blir för begränsande utan organiseras på ett sätt som lockar till sig internationellt kapital.

Enligt Hans Rydstads förslag ska de strategiska fonderna under Fondinvest investera mellan 5–50 miljoner kronor i olika bolag. Även denna siffra anses vara för liten.

- Eftersom utvecklingskostnaderna är högre inom life science än andra sektorer bör varje enskild investering ligga på mellan 50 och 100 miljoner kronor, vilket är högre än vad utredningen rekommenderar. Om investeringarnas begränsas till max 50 miljoner kommer många potentiellt bra utvecklingsbolag att diskvalificeras från investeringar.

När det gäller de investeringar som görs påpekar organisationen att det är viktigt att dessa sköts av självständiga investeringsteam med specialkompetens inom life science och ekonomi, samt att utvärderingen av investeringarna utförs med hänsyn till att utvecklingstiderna inom life science är långa. Sweden Bio vill också att regelverken kring personaloptioner, investeraravdrag och 3:12-regler behöver ses över skyndsamt.

Vidare lyfter branschorganisationen fram vikten av saminvesteringar med andra fonder för att locka mer internationellt kapital till Sverige.

I sin utredning föreslår Hans Rydstad dessutom en mindre fond-i-fond, mikrofonden, en demonstrationsanläggningsfond och ett garantiinstrument för att ge stöd till bankernas utlåning av pengar till bolag. Sweden Bio anser att dessa lösningar kommer att ge en mycket begränsad eller svåruppskattad effekt för life science och föreslår istället en annan typ av mikrofond.

- Sweden Bio vill i detta sammanhang lyfta fram det förslag som Swelife presenterat med en mikrofond/pre-seed-fond inriktad mot life science. En sådan fond, där Fondinvest föreslås stå för 90 procent av kapitalet, skulle effektivt tillföra kompetens och kapital till de tidigaste life science-bolagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063