23948sdkhjf

Efterfrågar nya beredningar

Kontraktstillverkare ser att läkemedelsbolagen allt oftare satsar på utvecklingen av nya beredningar med redan kända substanser.
I augusti godkände det amerikanska läkemedelsverket FDA det första läkemedlet där tabletterna framställts med hjälp av en 3D-printer. Det rör sig om epilepsiläkemedlet Spritam, levetiracetam , som framställts av amerikanska Aprecia Pharmaceuticals. Bolaget tillverkar läkemedel med hjälp av 3D-skrivare, där tabletter skrivs ut lager för lager med bolagets patenterade drug delivery-teknik Zipdose. Det ger tabletter med höga, väldigt precisa doser av den aktiva substansen som snabbt löser upp sig i kontakt med vätska. Syftet är att få en snabbare effekt av läkemedlet.

- Det är en stor prestation att få godkänt för ett läkemedel med en helt ny tillverkningsteknik, säger Torkel Gren, försäljningschef Pharmaceutical Development på kontraktstillverkaren Recipharm.

Han tror dock inte att vi kommer se något stort intåg av 3D-skrivare i produktionen av läkemedel inom en nära framtid.

- Jag vet att jag hörde talas om idén för mer än 20 år sedan, även om man nog inte kallade det för 3D-printing då. Jag känner inte till något annat bolag som arbetar med det och det tar lång tid att implementera nya tekniker, bland annat på grund av de strikta kraven.

- Jag är övertygad om att tabletter och kapslar kommer att fortsätta produceras med konventionella metoder. Vi kan göra väldigt mycket med dem och de är väletablerade och relativt billiga.

Nya tillverkningsmetoder är inte heller den största trenden inom kontraktstillverkningsvärlden just nu, enligt Torkel Gren.

- En trend som pågått ett tag är att läkemedelsbolagen efterfrågar nya beredningar med etablerade substanser. Risken att misslyckas är mindre om man känner till substansen väl, så det är billigare än att ta fram ett helt nytt läkemedel på samma gång som det kan ge terapeutiska fördelar.

Syftet med de nya beredningarna kan till exempel vara att förbättra upptaget av den aktiva substansen i kroppen eller att förlänga effekten med hjälp av en långsammare och mer jämn frisläppningsprofil. Det kan även röra sig om att man vill få till en ny administreringsform.

Ett exempel på ett gammalt läkemedel med en ny administreringsform är lidokain. Det är ett smärtstillande läkemedel som bland annat används lokalt på huden. Nu utvecklar Stockholmsbaserade Pharmanest en ny beredning av medlet som avses för behandling av smärtan i livmoderhalsen, cervix, vid gynekologiska ingrepp. Recipharm äger 25 procent av aktierna i Pharmanest.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062