23948sdkhjf

Senzime inleder ny studie

Använder analysinstrumentet Onzurf probe för att förutse komplikationer efter operation av matstrupen.
Analysföretaget Senzime utvecklar produkter för kontinuerlig och automatisk mätning av analyter i komplicerade biologiska vätskor som blod, plasma och mjölk. I dag torsdag meddelar bolaget att en ny klinisk studie ska inledas med instrumentet Onzurf Probe.

Onzurf probe är en mikrodialysprob för mätning av laktat i specifika organ. I den planerade studien ska mätningen användas för att följa upp läkningsförloppet och detektera varningssignaler för komplikationer hos patienter som genomgått en operation av matstrupscancer, esofagusresektion. Det är ett ingrepp som genomförs på en halv miljon patienter globalt årligen och som medför en risk för flera operationer och viss dödlighet.

- Onzurf skapar förutsättningar att efter operation följa laktatnivåer lokalt i matstrupen och upptäcka tidiga tecken på läckage innan det upptäcks med konventionell diagnostik. Tidig detektion skapar förutsättningar för snabb intervention och möjlighet att förhindra komplikationer efter operation, säger Per-Jonas Blind, överläkare Kirurgi, Norrlands Universitetssjukhus och en av handledarna i studien, i ett pressmeddelande.

Studien ska inledas i slutet av året. Den kommer att genomföras vid Universitetssjukhuset i Lund under ledning av Jan Johansson, Överläkare kirurgi, SUS. Resultaten erhålls från de patienter som drabbas av komplikationer. Någon uppskattning av studietiden finns inte men en första rapport ska lämnas efter cirka tio fall.

- Resultaten från studien kommer att vara ett viktigt underlag inför vår planerade marknadslansering av Onzurf 2016, säger Lena Söderström, vd för Senzime

Senzime stärkte portföljen med Onzurf probe genom köpet av Umeåbaserade MD Biomedical under våren. I dag släpptes dessutom nyheten att MD Biomedical har nominerats till årets avknoppningsföretag inför Umeågalan den 5 november 2015.

Läs mer om Senzime.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078