23948sdkhjf

Planerar att förbjuda hälsoapp

Den första hälsoappen kan få marknadsförbud av Läkemedelsverket i höst för att ha tagit klivet över till medicinteknik.
Under hösten kan den första hälsoappen få marknadsförbud av Läkemedelsverket. Problemet är enligt myndigheten att appen, som inte nämns vid namn, har tagit steget över till medicinteknik, ett område där den inte lever upp till reglerna.

En sådan överträdelse kan ske när en hälsoapp exempelvis försöker behandla eller diagnosticera ett sjukdomstillstånd. Det kan leda till felaktiga eller uteblivna diagnoser, vilket kan få allvarliga konsekvenser.

- De här apparna kan också innehålla en liten disclaimer om att tillverkaren inte tar ansvar för konsekvenserna och om användaren är osäker ska han eller hon kontakta läkare. Det är förkastligt enligt regelverket, säger Mats Artursson, utredare och inspektör på Läkemedelsverkets avdelning för medicinteknik, till TT.

Marknaden för hälsoappar låg på cirka 90 miljarder kronor förra året, enligt Computer Sweden. Och den väntas fortsätta växa rejält framöver.

Med förhoppningen att kunna skicka ut en signal även till andra hälsoappstillverkare planerar Läkemedelsverket att införa ett marknadsförbud under hösten. Myndigheten efterfrågar även allmänhetens hjälp att hitta liknande appar. På samma gång pågår ett arbete i EU och globalt för nya, gemensamma regler för hälsoappar.

Läs också om appar som verktyg för kliniska studier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113