23948sdkhjf

Framåt för Vivolux

Bolagets kliniska studier går enligt plan och de första resultaten väntas nästa år.
Vivolux meddelar i dag torsdag att den första patienten har avslutat sin behandling i det tredje dossteget av forskningsbolagets pågående fas I/II-studie med läkemedelskandidaten VLX1570. Studien utförs i USA, i samarbete med Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York och Dana-Farber Cancer Institute vid Harvard Medical School i Boston. Där ingår patienter med blodcancerformen multipelt myelom som inte längre svarar på konventionell behandling.

- I studien ingår cirka 35 patienter. Vi räknar med att fas I-delen är klar till mitten av 2016. Fas II-delen av samma studie beräknas vara klar till slutet av 2017, säger Hans Rosén, vd för Vivolux.

VLX1570 verkar genom att blockera proteasomerna, som ansvarar för att bryta ner defekta proteiner i cellerna. Tumörceller tillverkar en större mängd defekta proteiner än vanliga celler och förhoppningen är att behandlingen ska kunna få dem att gå in i programmerad celldöd, apoptos. VLX1570 har en ny verkningsmekanism och bolaget hoppas att substansen inte ska ge upphov till resistens lika lätt som tidigare behandlingar riktade mot proteasomerna.

I prekliniska modeller har VLX1570 visat sig hämma tillväxten av tumörer samt förlänga överlevnadstiden vid multipelt myelom.

VLX1570 är Vivolux andra läkemedelskandidat i klinisk utveckling. För tillfället pågår nämligen en annan fas I/II-studie i USA med substansen VLX600 mot solida tumörer . I april var den första dosnivån avklarad.

- VLX600-studien rullar på och vi behandlar nu patienter på dosnivå 3. Planen ligger fast att studien skall slutföras år 2016, säger Hans Rosén.

Vivolux grundades 2004 och bolaget har sedan april 2014 sitt svenska kontor i Astrazenecas Bioventurehub i Mölndal utanför Göteborg. Företagets huvudkontor ligger sedan 2014 i Ashburn, Virginia i USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063