23948sdkhjf

Sverige i innovationstoppen

Sverige hamnar på tredje plats i årets Global Innovation Index.
Sverige är trea i årets upplaga av World Intellectual Property Organisation, WIPO:s, årliga mätning av Globalt Innovationsindex, GII. I rapporten, som i år ges ut för åttonde gången, ingår 141 länder.

Störst innovationsförmåga finns enligt GII i Schweiz som hamnar på första plats för femte året i rad, följt av Storbritannien, Sverige, Nederländerna, USA, Finland, Singapore, Irland, Luxemburg och Danmark. År 2013 låg Sverige på andra plats men det ändrades år 2014 då Storbritannien klättrade uppåt i skalan.

I årets upplaga av rapporten lades fokus på hur policyförändringar kan öka länders innovationsförmåga. Alla de 25 länder som hamnat högst i GII-skalan är höginkomstländer men i förordet nämns det att innovationsdriven tillväxt inte längre bara är ett priviliegium för dessa länder:

- Utvecklingsländer tar i större utsträckning fram nya metoder för att öka sin egen innovationskapacitet. De kan se olika ut beroende på ländernas upplevda behov och deras genomslag har varierat mellan olika länder i samma utvecklingsstadium. Vissa utvecklingsländer har lyckats med att kontinuerligt förbättra sitt innovationsarbete. Andra kämpar fortfarande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079