23948sdkhjf

Ansöker om ny studie

Göteborgsbaserade Immunicum väntar på tillstånd för en ny prövning av bolagets cancervaccin.
I slutet av året planerar bioteknikbolaget Immunicum att starta upp en ny klinisk fas I/II-studie tillsammans med Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Utfallet beror på om Läkemedelsverket godkänner den ansökan om godkännande för studien som lämnades in av parterna i går torsdag.

I den planerade studien ska Immunicums terapeutiska cancervaccin Intuvax testas på tolv patienter med obotlig gastrointestinal stromalcellstumör, GIST. Dessa patienter ska ha en sjukdom som fortfarande utvecklas trots behandling med cancerläkemedlet sunitinib, Sutent. De kommer att delas upp två grupper, där den ena behandlas med två doser av Intuvax och den andra med tre. Alla kommer dessutom att fortsätta sin behandling med sunitinib i minst tre månader. Det beror på att en tidigare studie med Intuvax på metastaserad njurcancer visade synergier mellan Intuvax och läkemedlet.

Planen är att studien ska utföras under cirka ett år, med start i slutet av år 2015. Studien är den fjärde med Intuvax. Längst har utvecklingen av vaccinet gått när det gäller indikationen metastaserad njurcancer. Där pågår för tillfället en fas II-studie, Mereca , där den första patienten inkluderades i maj. Dessutom genomförs en klinisk fas I/II-studie på primär levercancer. I en formellt avslutad fas I/II-studie på patienter med metastaserad njurcancer följer bolaget fortfarande upp överlevnaden.

Intuvax baseras på en teknik som utvecklats av Immunicums forskningschef och grundare Alex Karlsson-Parra. Där används immunceller, närmare bestämt dendritceller, från friska bloddonatorer för att få patienters egna immunförsvar att slå ut cancerceller. I andra cancervacciner används patientens egna immunceller. Det faktum att cellerna i Immunicums vaccin kan aktiveras på förhand, portioneras och frysas ner tills de ska användas möjliggör produktion i större skala.

Läs mer om Immunicum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094