23948sdkhjf

Snabbar på forskningen med öppna data

Genom ett nytt open source-samarbete med läkemedelsbolag, universitet, organisationer och sjukhus ska Karolinska Institutet utveckla nya behandlingar mot autoimmuna sjukdomar.
Karolinska Institutet, KI , är en av tio samarbetspartners i det nya open source-samarbetet Unrestricted Leveraging of Targets for Research Advancement and Drug Discovery, Ultra-DD, inom vilket det bedrivs tidig läkemedelsforskning. I Europa läggs fokus på immunologiområdet och i KI:s fall handlar det främst om autoimmuna sjukdomar som myosit och lupus, SLE.

- Syftet är att identifiera nya måltavlor för läkemedel och sedan validera dem med olika metoder. Det finns ett starkt behov av nya mediciner inom inflammationsområdet och många sjukdomar har oklara bakomliggande mekanismer. Reumatologiavdelningen på Karolinska sjukhuset kommer att ge oss en god tillgång till patientmaterial, säger Michael Sundström, som leder Ultra-DD.

Michael Sundström är Scientific Director of European Initiatives på den internationella forskningsorganisationen Structural Genomics Consortium, SGC, som fokuserar hela sin verksamhet kring open source-arbete och som initierade Ultra-DD. Totalt arbetar cirka 250 personer med projektet världen över. Ultra-DD finansieras till hälften med pengar från offentliga och privata finansiärer och till hälften av läkemedelsbolag. Totalt sett är tio stora bolag delaktiga. Fyra av dem är involverade i den europeiska delen.

Open source-upplägget innebär att de resultat som kommer fram genom Ultra-DD kommer att delas via öppna databaser, ofta innan de publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Det som krävs är att resultaten har kvalitetssäkrats.

- Vi skulle inte lägga ut resultaten direkt om en publikation förbereds inom ett extremt konkurrensutsatt område, men det är endast i undantagsfall och under en kort tid, säger Michael Sundström.

- Jag tror att hemlighetsmakeriet hos akademin och företagen leder till mycket dubbelarbete och får allt att gå långsammare. Open source i tidig forskning skyndar på processen och förhindrar resursslöseri.

Han tillägger att de upptäckter som görs genom Ultra-DD inte kommer att patenteras eller kommersialiseras.

- De molekyler som vi ska ta fram kommer att kräva optimering innan de blir läkemedel. Resultaten kan dock leda till utvecklingen av molekyler som är patenterbara av andra parter.

De bolag som ingår i Ultra-DD hjälper till med pengar, råd, stöd och resurser. I utbyte får de möjlighet att påverka projektets strategiska områden. De bolag som är involverade i den europeiska delen av Ultra-DD är Pfizer, Novartis, Bayer och Janssen.

[tboot_well width="75%"]

De är med i Ultra-DD

Bayer, Tyskland

Discoverx, Storbritannien

Zürich’s Tekniska Universtitet, Schweiz

Janssen, Belgien

Karolinska Institutet

Novartis, Schweiz

Universitetet i Oxford, Storbritannien

Pfizer, Storbritannien

Structural Genomics Consortium, SGC, Storbritannien

Universitetet i Toronto, Kanada

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08