23948sdkhjf

Överges av Pfizer

Nu letar Saniona efter ny partner och planerar en klinisk studie på typ 2-diabetes.
Läkemedelsjätten Pfizer har beslutat att avsluta sitt samarbete med danska Saniona. Samarbetet gällde neurologiska sjukdomar och beskedet kommer efter en omstrukturering på Pfizer.

- Vi beklagar att Pfizer har beslutat att avsluta programmet efter en nyligen genomförd sammanslagning av sina verksamheter för smärta och neurovetenskap i Storbritannien och USA. Även om det är en besvikelse är det inte ovanligt att omstruktureringar leder till att externa samarbetsprogram avslutas, säger Jørgen Drejer, vd på Saniona, i ett pressmeddelande.

Saniona behåller rättigheterna till forskningsprogrammet och letar nu efter en ny partner för den fortsatta utvecklingen. Det uppsagda avtalet innebär dock att bolaget inte får några fler intäkter via samarbetet, vilket innebär att den förväntade intäkten för andra halvåret blir cirka sex miljoner lägre än tidigare förväntat.

I februari sade även läkemedelsjätten Janssen upp sitt samarbete med Saniona.

Saniona specialiserar sig på jonkanaler i cellmembranet och utvecklar läkemedel mot olika sjukdomar i centrala nervsystemet, autoimmuna sjukdomar och smärta. Under fredagen meddelade bolaget att en ny fas IIa-studie ska inledas år 2016 med en kombination av läkemedlen Tesofensin och Metoprolol som behandling av typ 2-diabetes.

Saniona har nu inlett produktion av material till studien. Bolaget har dessutom erhållit en Notice of Allowance från det amerikanska patentverket United States Patent and Trademark Office, USPTO. Det innebär att patentverket avser att godkänna bolagets patentansökan för kombinationen. Det nya läkemedlet ska heta Tesomet.

- Vi växlar nu upp för att inleda en Fas IIa-studie av typ 2-diabetes för Tesomet och beskedet om Notice of Allowance är ett viktigt tillskott till de immateriella rättigheterna för Tesometkombinationen, säger Jørgen Drejer.

Saniona handlas på Aktietorget. Bolaget har sina rötter i danska Neurosearch.

Läs mer om Saniona.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125