23948sdkhjf

Näthandel ökar risk för förfalskningar

Många kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel från osäkra källor på nätet, där risken är stor för förfalskningar.
I en enkätundersökning som utförts på uppdrag av Läkemedelsverket har 2 000 svenskar fått svara på sin inställning till att köpa receptbelagda läkemedel från osäkra källor på nätet, det vill säga hemsidor som inte ägs av legitima apotek. I juni publicerades en rapport från undersökningen. Där framkom det att fyra av tio av de tillfrågade kunde tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel utan recept på nätet.

Bland de preparat som flest kunde tänka sig att köpa fanns behandlingar för hosta och luftrörsbesvär, smärtstillande, antibiotika, potensmedel och sömnmedel. I flera av kategorierna finns narkotikaklassade preparat.

Problemet med illegala nätapotek är att konsumenten inte kan lita på att han eller hon får det som beställts.

- Om man handlar från ett illegalt apotek har man ingen aning om vad man får. Säljarna är inte intresserade av att hjälpa utan av att tjäna pengar, säger Elin Maria Gustafsson, utredare vid Läkemedelsverket, som ligger bakom den nya enkätundersökningen.

I juni månad genomfördes Operation Pangea. Det är en årligen återkommande internationell kontrolloperation med syftet att motverka försäljningen av illegala läkemedel på nätet. Årets operation resulterade i att tusentals olagliga webbsidor lades ner, varav 60 i Sverige.

Den svenska delen av operationen genomfördes av Läkemedelsverket, Polisen och Tullverket. Arbetet har bland annat fokuserat på tullkontroller vid post- och fraktterminaler. Det resulterade i drygt 26 200 beslag av tabletter, kapslar och ampuller som skickades vidare till Läkemedelsverket för analys.

- Innehållet varierar mycket. Det kan röra sig om den substans som anges men tabletterna kan också innehålla någon liknande substans, ingenting alls eller helt andra ämnen, säger Elin Maria Gustafsson.

Som en följd av det ökade problemet med förfalskade medicinska produkter på marknaden tog Europarådet år 2010 fram den så kallade Medicrimekonventionen. Sverige tog ett steg mot att tillträda konventionen i slutet av 2014, då Socialdepartementet skickade ut ett nytt lagförslag med hårdare straff för brott som rör förfalskade medicinska produkter, till berörda remissinstanser. Nu pågår arbetet med att ta fram en proposition till en ny lag. När den kan vara klar är inte säkert ännu.

För att underlätta för konsumenter att känna igen godkända apotek på nätet införde EU den 1 juli en gemensam symbol som ska finnas på alla hemsidor där läkemedel kan köpas och som vid ett klick ska länka vidare till en lista över godkända webbapotek.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074