23948sdkhjf

Säljer portföljbolag

Karolinska Development ser kontinuerligt över portföljen, berättar vd Jim Van heusden i samband med avyttringen av det tredje portföljbolaget i år.
Efter Pharmanest och Axelar blir Xspray Microparticles det tredje portföljbolaget i år som avyttras av investmentföretaget Karolinska Development. Försäljningen är en del av Karolinska Developments nya strategi

- När jag började arbeta på Karolinska Development i mars hade vi en stor portfölj med 21 bolag. Det krävde stora resurser och vi valde då att se över portföljen för att välja ut de projekt där vi tror att vi kan tillföra störst värde, säger Karolinska Developments vd Jim Van heusden.

Han menar att avyttringarna är bättre både för de utvalda bolagen, som kan få mer pengar från andra finansiärer, och för Karolinska Development, som istället kan använda sina resurser för andra projekt.

Karolinska Development har i dagsläget tolv bolag i portföljen. Två tredjedelar arbetar med läkemedel och en tredjedel är medtechbolag. Beslutet om vilka som tjänar på att vara kvar i Karolinska Development och vilka som ska avyttras baseras bland annat på hur nära portföljbolaget beräknas vara sin nästa value inflection point, en händelse som är avgörande för bolagets värde.

- Vi ser kontinuerligt över portföljen. De bolag som avyttras har ungefär två till tre år kvar till sin nästa value inflection point. Vi tittar på kostnaden för att ta dem dit, på investerares intresse i bolagen och på konkurrenssituationen, säger Jim Van heusden.

- En value inflection point är exempelvis när ett företag når kommersiell fas, startar upp en klinisk studie eller när en fas II-studie ger proof-of-concept. Där har vi till exempel Dilaforette i vår portfölj, som förväntas visa upp proof-of-concept-data i mitten av nästa år.

Xspray Microparticles arbetar med drug delivery och bolagets fokus ligger på formuleringar av proteinkinasinhibitorer. Avyttringen av bolaget sker genom en försäljning av alla Karolinska Development och holdingbolaget KCIF Co-Investment Funds aktier i Xspray till ett investerarkonsortium lett av Östersjöstiftelsen och Recipharm Venture Fund. Karolinska Development behåller ett finansiellt intresse i Xspray genom en tilläggsköpeskilling baserad på framtida avkastning.

I samband med avyttringen ska bolaget tillföras 18 miljoner kronor från konsortiet. Pengarna ska användas till klinisk utveckling av substansen XS004 som tagits fram med hjälp av Xsprays teknik. Resultat från den planerade fas I-studien väntas under det andra kvartalet 2016.

Läs mer om Karolinska Development.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125