23948sdkhjf

Siktar på särläkemedel

Idogen planerar för särläkemedelsstatus och kliniska studier med en behandling mot blodsjukdomen hemofili A.
Lundabaserade Idogen, som tog klivet in på Aktietorget i juni , planerar att ansöka om särläkemedelsstatus för sin första produkt.

Forskningsbolaget utvecklar vacciner som omprogrammerar immunförsvaret så att det utvecklar tolerans mot ämnen som det inte ska reagera mot. Idogen befinner sig i preklinisk fas och har nu, efter ett möte med den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, startat upp en proof-of-concept-studie där bolagets cellterapi testas på en djurmodell för blodsjukdomen hemofili A.

Ansökan om särläkemedelsstatus för behandling av hemofili A-patienter med antikroppar mot koagulationsfaktor VIII ska skickas in efter att studien avklarats, vilket förväntas ske före sommaren 2016. Förhoppningen är sedan att inleda kliniska studier under år 2017.

- Hemofili-patienter som utvecklar antikroppar mot koagulationsfaktor VIII är en utsatt grupp med ett stort medicinskt behov. En särläkemedelsstatus ger en snabbare utvecklingsväg och ett större marknadsskydd för vår produkt, därför är EMAs råd viktigt för oss, säger bolagets vd Lars Hedbys i ett pressmeddelande.

Under sommaren fick Idogen dessutom en SME-status. Det innebär att bolaget har möjlighet att få visst stöd och rådgivning från europeiska läkemedelsverket utan kostnad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094