23948sdkhjf

Köper Swereco

Karo Bio genomför årets tredje förvärv.
Forskningsbolaget Karo Bio köper Swereco, ett bolag som säljer receptfria produkter samt förser sjukvården med medicinteknik. Köpeskillingen landar på 250 miljoner kronor. Den utgörs av 188 miljoner i kontanter och resten av nyemitterade aktier.

Swereco är Karo Bios tredje köp i år, efter Umeåbaserade Tanomed i april samt norska och svenska Apropharm som köptes i september.

Nasdaq Stockholm-noterade Karo Bio har minskat sina kostnader för preklinisk utveckling sedan läkemedelsjätten Pfizer tog över ansvaret för Rorgamma-projektet förra året. Dessutom är bolagets projekt inom multipel skleros, MS, och onkologi redo för utlicensiering. Det innebär att Karo Bios kostnader har minskat med 70 procent på ett år, från 70 till 20 miljoner kronor.

Bolaget har sedan en tid tillbaka en ny strategi, som går ut på att skapa en god balans mellan projekt i preklinisk fas och projekt som är närmare marknaden samt att satsa på mar marknadsnära projekt med lägre risk. Målet är bland annat att ta in minst två nya affärsprojekt per år till bolaget, därav förvärven.

- Vi väljer i huvudsak att avstå receptmarknaden då den idag är helt generikadriven i Sverige. För våra utvecklingsprojekt avser vi att främst arbeta genom marknadsföringspartners utanför Norden. Den nya organisationen inom Karo Bio har en unik kompetens med ett internationellt nätverk som underlättar både in- och utlicensiering. Målet är att göra Karo Bio till ett lönsamt och intressant företag med positivt kassaflöde och en attraktiv produktportfölj redan nästa år, säger Anders Lönner, styrelseordförande i Karo Bio, i ett pressmeddelande.

Läs mer om Karo Bio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078