23948sdkhjf

Stillahavsavtal drar ner på marknadsexklusiviteten

Biologiska läkemedel fick kortare marknadsexklusivitet än vad USA hade hoppats på i TPP-avtalet.
Efter fem år av förhandlingar har USA kommit överens med Japan, Australien och nio andra Stillahavsländer om frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership, TPP. Det ska underlätta handel med olika typer av varor mellan de olika länderna med hjälp av bland annat sänkta tullavgifter och minskade handelshinder.

Alla detaljer i avtalet är inte kända ännu men det kommer att få stor inverkan för bland annat läkemedelsindustrin.

En av de heta frågorna i ländernas diskussioner var hur länge nya biologiska läkemedel ska få exklusivitet på de olika marknaderna. USA gick in med målsättningen att läkemedlen ska få tolv år på sig innan bolagen måste offentliggöra information som kan användas för tillverkning av biosimilarer. Så blev det inte. Istället kom länderna överens om en minimitid på fem år, utan ett övre tak. Det har väckt kritik från flera håll, exempelvis från den amerikanska branschorganisationen Biotechnology Industry Organization, Bio.

TPP-avtalet inväntar nu ratificering av de olika länderna. Bland annat måste USA:s kongress godkänna avtalet innan det träder i kraft. Avtalet kommer att bli ett viktigt verktyg för president Obama inför nästa val.

Ett annat viktigt frihandelsavtal som förhandlas just nu är det transatlantiska frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU. Ett av målen med TTIP är att göra godkännandeprocessen för läkemedel och medicintekniska produkter mer enhetlig i EU och USA.

[tboot_well width="50%"]

De omfattas av TPP-avtalet:

Australien

Brunei Darussalam

Chile

Japan

Kanada

Malaysia

Mexiko

Nya Zeeland

Peru

Singapore

USA

Vietnam

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083