23948sdkhjf

Hallå där Noushin Turner…

...Portfolio Manager för Deutsche Bank-fonden DWS Biotech. Vad är ditt tips för att minimera risken vid investeringar i biotechsektorn?
- Det finns alltid risker i biotekniksektorn och när du investerar är det bra att ha vissa grundläggande kunskaper om branschen och om läkemedelsutveckling. De flesta biotech-investeringarna är aktiespecifika och för en generalist som inte är villig att läsa på om kliniska prövningar så är det säkrare att hålla sig till de stora företagen. De är oftast mer stabila.

Hur väljer du vilka företag som ska ingå i DWS Biotech-portföljen?

- Det är i första hand en bioteknikportfölj med cirka 80 bolag för tillfället. Mer än 80 procent är från USA. Alla karakteriseras som företag med hög tillväxt och majoriteten är större bolag eller mid cap. De få små företag som finns i portföljen har intressanta läkemedel eller tekniker. De flesta är i klinisk fas och har presenterat intressanta data från sin utveckling.

Biotekniksektorn fick ett hårt slag efter Turing Pharmaceuticals-historien i USA för ett par veckor sedan. Vad kommer att hända nu?

- USA är en viktig marknad för branschen och de flesta biotech-aktierna påverkas av vad som händer där. Jag vill dock påpeka att det talas om sjukvården inför varje val i USA. Även Hillary Clintons kommentarer om läkemedels prissättning är kopplade till det kommande valet, och i verkligheten är det mycket svårare att åstadkomma förändringar. Särskilt eftersom hon är demokrat och kongressen huvudsakligen består av republikaner.

Vilka är de viktigaste händelserna på den europeiska marknaden det senaste året?

- Den europeiska life science-industrin var inte med om så många stora förändringar även om den politiska miljön i USA även orsakar störningar i EU. Marknaden i stort har dock påverkats av förstärkningen av den amerikanska dollarn samt problemen i Kina.

Vilka är fördelarna med att investera i bioteknik?

- Biotech har en relativt god tillväxtprofil, särskilt nu när de flesta andra branscher inte växer särskilt mycket. Jag tror att vi går igenom en ny era av innovation. Bland annat utvecklar vi bättre läkemedel som ibland till och med klassas som genombrottsbehandlingar, de är mer potenta och uppvisar mindre biverkningar. Ett exempel är att vi nu kan bota nästan alla hepatit C-patienter inom några veckor, med små eller inga biverkningar.

- Läkemedelsindustrin är på väg mot mer målinriktade och individanpassade läkemedel och i framtiden, när vi kan försäkra att en terapi kommer att ha en stark effekt på en specifik patientgrupp, kommer betalarna att gå med på högre priser för behandlingar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062