23948sdkhjf

Xbrane köper italienskt

Utökar portföljen genom ett förvärv av italienska Primm Pharma och tecknar distributionsavtal i Iran.
Det Stockholmsbaserade generikabolaget Xbrane Biosciences har köpt italienska Primm Pharma. Målet är att utöka sin kompetens inom tillverkningen av generika. Köpeskillingen framgår inte.

Xbrane erbjuder en teknik för läkemedelsframställning med hjälp av E. coli-bakterier, där produktionshastigheten kan regleras. Primm har en teknik för utveckling och produktion av läkemedel för långsam frisläppning vid injektioner.

- Primm Pharma har en unik expertis när det gäller mikrosfärsbaserade läkemedel och vi tror att huvudkandidaten Spherotide kommer att bli världens första biogeneriska läkemedel för långsam frisläppning för prostatacancer, säger Xbranes vd Martin Åmark i ett pressmeddelande.

Genom köpet av Primm Pharma utökar Xbrane sin kandidatportfölj med fem biogeneriska kandidater, till totalt åtta. Primms – och numera Xbranes – huvudkandidat är Spherotide, triptorelin. Det är en generisk version av läkemedlet Decapeptyl och avses främst för behandling av prostatacancer men även för endometrios. Målet är att Spherotide ska lanseras på tillväxtmarknaderna i mitten av 2017.

Tidigare under månaden tecknade Xbrane ett distributionsavtal med biotechbolaget Pooyesh Darou för Spherotide på marknaden i Iran. Detta avtal har potentialen att få upp Xbranes årliga intäkter till tio miljoner dollar, motsvarande cirka 81 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078