23948sdkhjf

Ökad orderingång för Getinge

Getinge räknar med ökad försäljning med ser fortsatta negativa effekter med FDA-avtalet framöver.
Medicinteknikbolaget Getinges ebita-resultat före engångsposter blev 828 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2015. Det framgår av kvartalsrapporten. Analytikerna hade i genomsnitt siktat på ett ebita-resultat om 873 miljoner kronor, enligt SME:s sammanställning. Omsättningen för perioden uppgick till 6 925 miljoner kronor. Här hade analytikerna väntat sig en nettoomsättning på 6 923 miljoner kronor.

Orderingången uppgick till 7 398 miljoner kronor, mot väntade 7 077 miljoner kronor. Getinges organiska tillväxt i orderingången på 5,2 procent under det tredje kvartalet låg något över bolagets egen plan för kvartalet. Det sade Getinges vd Alex Myers vid torsdagens telefonkonferens. Väntat var 0,6 procent.

I kvartalsrapporten nämner Alex Myers särskilt Nordamerika, där orderingången ökade med 4,4 procent i det tredje kvartalet. Västeuropa låg på 1,3 procent medan Övriga världen steg nästan elva procent. Av rapporten framgår även att orderingången i USA och Kanada ökade med 16,5 procent för affärsområdet Infection Control.

Getinge står fast vid att den organiska försäljningstillväxten kommer att förbättras under 2015 i förhållande till 2014 då den uppgick till 0,6 procent.

Under det tredje kvartalet har Getinge lagt starkt fokus på att leverera en hälsosam orderpipeline för att kunna leverera på 2015 års plan, berättade Alex Myers. Bolaget räknar med att det mesta av orderingången under det tredje kvartalet kommer att kunna skeppas och bli försäljning under fjärde kvartalet.

När det gäller bruttomarginalen, som sjönk med 2,1 procentenheter till 46,8 procent under tredje kvartalet, stod valutarelaterade negativa effekter för omkring hälften av försämringen.

- Om jag ska kommentera bruttoresultatet är det en viss förbättring mot tidigare kvartal, men med en fortsatt negativ effekt av FDA, sade Alex Myers.

Förlikningsavtalet med FDA har belastat resultatet med 275 miljoner kronor under årets första nio månader. För helåret justerar Getinge sin bedömning och räknar med att de totala finansiella konsekvenserna av avtalet, exkluderat kostnaderna för åtgärdsprogrammet, uppgår till cirka 375 miljoner kronor (tidigare 500 miljoner kronor) som kommer att påverka koncernens rörelseresultat för 2015.

Getinge räknar även med vissa negativa finansiella effekter av förlikningsavtalet under 2016.

- Vi ser en viss effekt under första halvåret, sade Alex Myers vid telefonkonferensen.

Getinges finanschef Ulf Grunander bedömer att det inte kommer att handla om någon större summa under 2016.

- Men vi kommer fortfarande att ha en viss negativ effekt. Vi har bland annat mycket jobb som fortfarande behöver göras i Hudson-fabriken. Men det blir absolut en mindre effekt än under 2015, sade han.

På frågan om effekten under första halvåret 2016 blir lägre än effekten under första halvåret 2015 svarade Ulf Grunander:

- Det kommer att bli lägre än vad vi hade under första kvartalen i år.

Under första halvåret i år uppgick den negativa effekten från FDA-avtalet till 175 miljoner kronor och för årets första nio månader var effekten -275 miljoner kronor. För helåret 2015 räknar Getinge nu med totala finansiella konsekvenser av förlikningsavtalet med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA på -375 miljoner kronor, som kommer påverka rörelseresultatet under innevarande år.

I kvartalsrapporten höjer Getinge prognosen för omstruktureringskostnaderna för helåret 2015 och räknar nu med att de uppgår till 630 miljoner kronor, jämfört med 540 miljoner kronor som tidigare kommunicerats.

De ökade omstruktureringskostnaderna härrör främst till optimering av forsknings- och utvecklingsavdelningen inom Medical Systems samt en accelerering av pågående omstruktureringsaktiviteter samt ett antal större aktiviteter som påbörjats som en del i det omfattande förändringsprogram som presenterades i samband med kapitalmarknadsdagen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142