23948sdkhjf

Losec tar plats i matbutikerna

Läkemedelsverket ökar tillgängligheten till Astrazenecas storsäljare, och bolaget får svar från FDA.
Läkemedelsverket har godkänt försäljning av Astrazenecas receptfria storsäljare Losec, omeprazol, i svensk dagligvaruhandel. Det innebär att läkemedlet nu kommer att finnas tillgängligt på matkedjorna Coop, Willys, Hemköp och Mathem samt på vissa bensinstationer.

Losec är en behandling mot halsbränna, refluxsjukdom, och magsår. Läkemedlet har sin bakgrund i forskning på Astrazeneca i Mölndal. När det nådde marknaden år 1988 var det världens första protonpumpshämmare, som minskar produktionen av magsyra.

För Astrazeneca har Losec varit en stor framgångshistoria. Efter lanseringen blev läkemedlet snabbt världsledande och åtta år senare var det världens mest sålda läkemedel. Losec har handlats receptfritt på svenska apotek sedan år 1999 och år 2014 var det Sveriges åttonde största egenvårdsläkemedel. Losec produceras idag på Astrazenecas tillverkningsanläggning i Södertälje.

Dagen bjöd på fler nyheter från Astrazeneca, som under morgonen meddelade att bolaget har fått ett svar gällande en ansökan som skickats in till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Det gäller en New Drug Application, NDA, för att använda en kombination av läkemedlen saxagliptin och dapagliflozin vid behandling av vuxna med diabetes typ 2.

I svaret , ett complete response letter, CRL, kräver FDA mer klinisk data för att godkänna bolagets ansökan. Informationen kan komma både från genomförda och pågående kliniska studier och eventuellt från nya.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062