23948sdkhjf

Tummen upp för Sobi

Läkemedlet Xiapex får godkänt av den schweiziska läkemedelsmyndigheten.
Specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, har fått godkänt från den schweiziska läkemedelsmyndigheten, Swissmedic, för läkemedlet Xiapex. Det avses för behandling av vuxna män med Peyronies sjukdom, där en kollagenrik, ärrliknande vävnad bildas under huden på penisskaftet och kan orsaka en böjning av penis som bland annat kan ge upphov till smärta vid erektion. Det schweiziska godkännandet gäller behandling av män med en krökning av penis på minst 30 grader vid behandlingsstart.

Xiapex innehåller två olika kollagenas från bakterien Clostridium histolyticum . Kollagenas bryter ner kollagen och Xiapex injiceras direkt i placket, som på så vis löses upp. Behandlingen är ett alternativ till operation både för Peyronies sjukdom och Dupuytrens kontraktur, då plack bildas i fingret.

Genom ett avtal med Endo Pharmaceuticals har Sobi exklusiva rättigheter att kommersialiera Xiapex för Dupuytrens kontraktur och Peyronies sjukdom i 71 länder i Europa, Asien och Afrika.

Sobi fokuserar främst på behandlingar mot ovanliga åkommor, men Peyronies sjukdom beräknas förekomma hos tre till nio procent av alla män. Tillståndet tros dessutom vara underdiagnosticerat och underbehandlat.

Läs mer om Sobi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.085