23948sdkhjf

Levande bakterier ställer nya krav

En ökad efterfrågan på tillverkning av läkemedel baserade på levande bakterier medför nya krav på produktionen för Cobra Biologics.
Probiotika, när kosten innehåller bakterier som ska ge positiva hälsoeffekter, är ingenting nytt. Men när bakterier används som läkemedel ställs helt andra krav på produktion och reproducerbarhet. Kontraktstillverkaren Cobra Biologics har sett en ökad efterfrågan på läkemedel baserade på levande bakterier under senare tid.

- Skillnaden mellan läkemedel och probiotika är att probiotika ska få dig att må bra generellt medan läkemedel ska verka mot ett specifikt tillstånd. Där kan det bland annat röra sig om magbakterier som tillverkar ett viktigt ämne eller metaboliserar en molekyl som kroppen inte kan hantera, säger Therese Eriksson, senior scientist på Cobra Biologics i Matfors, där bolagets arbete med helceller, i form av bakterier, utförs.

Cobra Biologics har sedan tidigare tillverkat bakterier för vacciner, men då paketeras de i död, inaktiverad form. Att det nu rör sig om bakterier som ska nå patienten i levande form gör arbetet svårare.

- Många av de bakterietyper som vi arbetar med tål inte syre, de är anaeroba. Det är en stor utmaning att odla dem eftersom de bland annat kräver nya odlingsmetoder och nya odlingsmedier för att hålla syret borta, säger Therese Eriksson.

Kravet vid läkemedelstillverkning är att varje produktionssats ska vara likadan. De levande cellerna, som kan dö, gör det svårare att leva upp till detta krav.

- Även nedsströmsmetoderna är en utmaning. Nu ska bakterierna inte bara vara levande under produktionen utan även under och efter frystorkning. Sedan ska de dessutom hålla så länge som möjligt.

Innan ett bolag kan komma till Cobra Biologics så måste det finnas en produktionsmetod att utgå ifrån.

- I vissa fall kan tillverkningsmetoden vidareutvecklas vid vår anläggning i England innan den färdiga processen kommer till Matfors, säger Therese Eriksson.

Ett av de bolag som Cobra Biologics arbetar med är Oxthera, som just nu befinner sig i klinisk fas. Bolagets behandling består av bakterietypen Oxalobacter formigenes . De bryter ner oxalat i tarmen och säljs som en behandling mot hyperoxaluri, då oxalat ansamlas i urinen och kan orsaka skador på njurarna.

Cobra Biologics bildades år 2011. Bolaget erbjuder tjänster inom utveckling och tillverkning av DNA, proteiner, virus, cellinjer och fyllning av API. Bolaget har tre anläggningar: en i England, där 70 personer arbetar, en i Södertälje med 90 anställda och en i Matfors, utanför Sundsvall. Där har antalet anställda fördubblats sedan år 2011 och siffran ligger nu på 60 personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.443