23948sdkhjf

Framåt för Zubsolv

Efter ett händelserikt tredje kvartal visar Orexo upp ett minskat resultat men en ökad nettoomsättning för Zubsolv i USA.
Läkemedelsbolaget Orexos resultat efter skatt landade på -46,1 miljoner kronor under det tredje kvartalet 2015, en minskning jämfört med -36,8 miljoner under motsvarande period år 2014. Resultatet per aktie uppgick till -1,33 kronor (-1,13) och kassaflödet från den löpande verksamheten var -79,5 miljoner kronor (-152,1).

Bolagets nettoomsättning uppgick till 139,5 miljoner kronor (130,7), där bolagets läkemedel mot opiatberoende, Zubsolv, stod för 110,8 miljoner kronor (68,4).

Zubsolv, med de aktiva substanserna buprenorfin och naloxon, är bolagets huvudprodukt. Läkemedlet godkändes av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i juli år 2013. Under det tredje kvartalet 2015, i augusti, fick Zubsolv utökat godkännande i USA . Samma månad stötte läkemedlet på motgångar då den amerikanska apotekskedjan CVS tog bort produkten från sortimentet och ersatte den med konkurrenten Suboxone .

- Under tredje kvartalet tecknade vi ramavtal med två stycken pharmacy benefit managers, PBM, vilket möjliggör en förbättrad position i stora offentliga försäkringssystem. Dessa två avtal kan potentiellt mer än väl kompensera för den minskade marknadsandelen inom CVS Caremark under 2016. Vi offentliggjorde ett av dessa avtal i augusti och det andra tecknades senare under kvartalet. Vi har en fortsatt konstruktiv dialog med ett flertal större betalare och vi räknar med ytterligare förbättringar av prissubventionerna under fjärde kvartalet, kommenterar Nikolaj Sørensen, vd och koncernchef på Orexo, i bolagets kvartalsrapport.

En positiv nyhet från kvartalet var ett uttalande från det amerikanska hälsodepartementet Health and Human Services, HHS, som ämnar vidta åtgärder för att öka tillgången till behandling av opiatberoende i USA. Bland annat ska föreskrifterna kring buprenorfin ändras för att på ett säkert och effektivt sätt öka patienternas tillgång till läkemedlet.

- Det är fortfarande oklart vilka reella förändringar som kommer att göras i lagstiftningen. Vi bedömer att beslut om ökad tillgång kommer att tas senare i år eller i början av nästa år, skriver Nikolaj Sørensen.

Bolaget har inget nytt att rapportera efter kvartalets slut men om framtiden skriver Nikolaj Sørensen:

- Vi gör även fortsatta framsteg i vårt arbete med att hitta en partner till Zubsolv utanför USA och till vårt spännande OX-51-projekt. Vi är övertygade om att vi kommer att hitta partners till dessa två produkter som ytterligare kommer att stärka Orexos långsiktiga tillväxtmöjligheter.

Läs mer om Orexo.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063