23948sdkhjf

Ackumulerad förväntan

Bra idéer växer på träd, problemet är bara att många av dem trillar av gren rätt ner i en byrålåda, skriver Life Science Swedens chefredaktör Lisa von Garrelts.
Så presenterades då regeringens budget och reaktionerna från life science-branschen innehöll varken jubelrop eller äggkastning – vi fick se få konkreta satsningar men ändå en fortsatt tydligt signal om att sektorn är i fokus.

Ingen ko på isen alltså, branschen är hyggligt nöjd. Nja. Jag skulle snarare säga att förväntningarna har ackumulerats och flyttats över till forskningspropositionen som presenteras nästa höst. Då förväntas ökade medel och tydliga konkreta satsningar som ska stärka Sveriges position som ledande inom forskning och utveckling.

En av många frågor som kräver lösning då är hur det på ett effektivt och säkert sätt ska kunna gå att ta del av data från våra omfattande register. Den registerbaserade forskningen är en konkurrensfördel som Sverige är på väg att förlora och försprånget vi haft gentemot andra länder är nästan borta. Senast nästa höst måste regeringen ge besked om hur denna tillgång kan bli det kraftfulla verktyg som den verkligen är – förutsatt att informationshanteringen kan ske på ett enhetligt och säkert sätt. Annars är all data inget annat än en massa siffror som ligger och skvalpar till igen nytta. Vilket slöseri!

Men alla delarna hänger ihop. Akademin och forskningen ingår i samma ekosystem som kommersialiseringen. Det är först när upptäckterna når patienterna som de blir till verklig nytta för samhället. Och i den här änden spelar den nyfikna hälso- och sjukvården en viktig roll. Vi behöver en sjukvård som har verktyg för att på allvar kunna ta in innovationer i sina verksamheter och bidra till att reducera antalet år det tar för en bra idé att börja göra nytta ute i verksamheterna. Till skillnad från vad många tror så växer faktiskt bra idéer på träd, problemet är bara att många av dem trillar av gren rätt ner i en byrålåda.

I början av hösten slogs dörrarna upp till en ny myndighet, Upphandlingsmyndigheten. Ännu en myndighet alltså… Men om denna nya institution verkligen lyckas med det den är sagd att verka för; en rättssäker och effektiv offentlig upphandling till nytta för medborgarna och näringslivets utveckling så är jag den förste att säga välkommen. Kanske kan nya myndigheten ge vägledning till ökad innovationsupphandling och större fokus på totalekonomi. För vi har absolut inte råd längre att upphandla till lägsta styckpris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063