23948sdkhjf

Drar ner på personalen

Efter en period med dåligt resultat genomför Vigmed ett åtgärdsprogram för att öka försäljningen och dra ner på kostnaderna.
Idag tisdag publicerade medtechbolaget Vigmed sin delårsrapport från perioden 1 januari–30 september 2015. Där framgår det att bolagets försäljning uppgick till tre miljoner kronor. Det kan jämföras med 0,4 miljoner kronor under motsvarande period året innan. Rörelseresultatet var -26,8 miljoner kronor för koncernen (-22,4) och resultatet per aktie landade på -0,57 kronor (-0,59 SEK).

Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -33,6 miljoner kronor (-16,7) och utgörs huvudsakligen av periodens negativa resultat (-23,6), lageruppbyggnad om -4,4 miljoner kronor samt betalning av engångsavgift till bolagets danska logistikpartner MBH om -3 miljoner. Det nya lagret ligger i Landskrona och är frukten av att Vigmed beslutat att ta över logistikhanteringen för Europa från MBH. Den första ordern skickades ut därifrån i oktober.

I september fick Vigmed CE-märkning för kommersiell försäljning av den arteriella katetern Vigmed Switch och under perioden har Vigmed dessutom inlett försäljning till distributörer i Tyskland, Frankrike, Italien, Österrike, Schweiz, Belgien och Australien/Nya Zeeland. Försäljningsutvecklingen levde dock inte upp till bolagets förväntningar vilket ledde till att Vigmed efter periodens utgång, i oktober, meddelade att vd Finn Ketler har ersatts med Henrik Olsen , Director Business Development and Sales, som tillförordnad vd med omedelbar verkan. Och fler förändringar är att vänta.

- Under det tredje kvartalet 2015 genomförde styrelse och ledning en total revision av verksamheten i Vigmed varvid vi självkritiskt analyserade bakomliggande orsaker till avvikelserna från plan samt lämpliga åtgärder. Med denna analys som utgångspunkt har styrelsen beslutat att genomföra ett antal åtgärder som innebär vissa ledningsförändringar samt ett ökat fokus på försäljningsverksamheten, skriver Henrik Olsen i delårsrapporten.

Förändringarna innebär bland annat en krympning av ledningsgruppen till fyra personer. Dessutom ska bolaget dra ner på sina kostnader. Bland annat ska resurser flyttas från produktutveckling till försäljning och kundsupport vilket kommer att medföra personalminskningar.

Idag meddelade Vigmed dessutom att bolaget avser att genomföra en nyemission för att ta in 57 miljoner kronor för att finansiera bolagets marknadssatsningar i Europa och förväntad tillväxt. I emissionen har aktieägare i Vigmed företrädesrätt att teckna en ny aktie per två befintliga aktier till kursen 2,60 kronor.

Helsingborgsbaserade Vigmed tillverkar nålskyddande produkter med målet att undvika nålsticksskador. I slutet av april tog Vigmed klivet in på börslistan First North Premier . Bytet var enligt bolaget ett första steg mot en listning på Stockholmsbörsens huvudlista Nasdaq Stockholm, Small Cap.

Läs mer om Vigmed.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.33