23948sdkhjf

Framåt för Sobi

Ökar intäkterna och inväntar godkännande av hemofililäkemedlet Elocta.
Det har gått framåt för specialistläkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, under det tredje kvartalet. I kvartalsrapporten framgår det att bolagets totala intäkter ökat med 18 procent, från 666 miljoner kronor år 2014 till 786 miljoner år 2015. Produktintäkterna gick upp med 21 procent, från 532 till 645 miljoner kronor. Särskilt starka resultat hade det antiinflammatoriska läkemedlet Kineret samt Orfadin mot den metabola sjukdomen ärftlig tyrosinemi typ 1, HT-1.

Ebita uppgick till 97 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 120 miljoner under motsvarande period året innan. Resultatet per aktie före och efter utspädning var 0,02 kronor (0,20) och bolagets likvida medel landade vid kvartalets slut på 914 miljoner kronor.

Under kvartalet fick Kineret marknadsgodkännande i Australien för behandling av en sällsynt form av kronisk artrit hos barn. Dessutom har Sobi fått en rekommendation om marknadsföringstillstånd från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s vetenskapliga kommitté för humanläkemedel, CHMP, för läkemedlet Elocta mot blodsjukdomen hemofili A . Ett EU-godkännande väntas under årets fjärde kvartal, något som förväntas öka verksamhetens kostnader.

- Rörelsekostnaderna bedöms öka i samband med att bolaget fortsätter förberedelserna inför den planerade lanseringen av Elocta, står det i rapporten.

För tillfället pågår även en utvärdering på den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA av en oral suspension av Orfadin, nitisinon. Underlaget lämnades in till FDA i juni och bolaget väntar sig ett formellt beslut under det andra kvartalet år 2016.

I slutet av april bekräftade Sobis styrelse att bolaget tagit emot icke-bindande förslag på ett bud om uppköp av företagets utestående aktier. I juni meddelade bolaget att dess styrelse hade avslutat diskussionerna om budet . Anledningen var att diskussionerna inte lett till ett förslag som styrelsen kunde rekommendera för aktieägarna, enligt Sobis informationschef Oskar Bosson.

Sobi utvecklar behandlingar mot ovanliga åkommor, med särskilt fokus på genetiska och inflammatoriska sjukdomar.

Läs mer om Sobi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078