23948sdkhjf

Stärker analysen med virtual reality

Brighters nya dotterbolag var ett oförskämt kap, enligt vd Truls Sjöstedt.


I september köpte Stockholmsbaserade Brighter upp e-hälsobolaget Division By Zero, DBZ, som har utvecklat två produkter för aktivering och rehabilitering av bland annat demens- och strokepatienter.

I produkterna , Jdome Bike Around och Jdome Walk Around, cyklar eller går patienten inuti en sfärisk bildskärm som visar önskade omgivningar med hjälp av Google Street View. På samma gång som personen aktiveras och får interagera med exempelvis en arbetsterapeut samlas information in om bland annat rörelsemönster, hastighet och ansiktsuttryck. Nu hoppas Brighter på att kunna inkorporera tekniken till sin it-plattform Benefit Loop.

Benefit Loop har främst utvecklats för att hantera data från Brighters medicintekniska instrument för insulinbehandlade diabetiker som kan ta och analysera blodprover samt injicera insulin. Allt journalförs i en molnbaserad tjänst och kan via Benefit Loop delas mellan patient, anhöriga och läkare.

- Genom köpet av DBZ ska Benefit Loop vidareutvecklas för att kunna användas med fler sensorer och för att analysera beteendemönster i exempelvis ett Bike Around-system, säger Brighters vd Truls Sjöstedt.

Bolagets fokus kommer att ligga kvar på medicinteknik och mobil hälsa men det finns även tankar om utlicensiering av tekniken till andra sektorer.

- Det finns ett oerhört tryck på marknaden för virtual och augmented reality och vi ser bland annat potential till utlicensieringar mot spelbranschen.

Vidareutvecklingen av tekniken kommer att skötas av Brighter medan ansvaret för försäljningen av Bike Around och Walk Around ligger hos DBZ, som förväntas bli ett intäktsgenererande dotterbolag till företaget.

- Walk Around släpps till hösten men Bike Around lanserades år 2012. En av kunderna är Google och försäljningen är redan självgående. Vi går inte ut med prognoser på försäljningen men vi ser köpet av DBZ som ett oförskämt kap, säger Truls Sjöstedt.

Läs mer om Brighter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062