23948sdkhjf

Astra utför miljardköp

Köper amerikanska ZS Pharma för 23 miljarder och får rättigheterna till en möjlig blockbuster.
Läkemedelsbolaget Astrazeneca köper det amerikanska bioteknikbolaget ZS Pharma till priset av 90 dollar, motsvarande 777 kronor, per aktie. Totalt kommer köpeskillingen att landa på 2,7 miljarder dollar i kontanter, vilket motsvarar 23 miljarder kronor.

ZS Pharma har sin bas i Kalifornien, USA, men har även verksamhet i delstaterna Texas och Colorado. Bolaget utvecklar läkemedel mot hyperkalemi, ett tillstånd då för stora mängder kalium ansamlas i blodet vilket kan leda till kronisk njursvikt och kronisk hjärtsvikt.

Genom köpet blir ZS Pharma ett helägt dotterbolag till Astrazeneca, som på så vis får rättigheterna till substansen ZS-9 som just nu genomgår en granskning inför marknadsgodkännande hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Där väntas ett besked den 26 maj nästa år. Innan slutet av 2015 är planen att även skicka in en ansökan om godkännande till den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

En eventuell framtida försäljning av ZS-9 beräknas kunna nå drygt 1 miljard dollar, eller 8,6 miljarder kronor, vilket gör det till ett eventuellt blockbuster-läkemedel.

Läs mer om Astrazeneca.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.327