23948sdkhjf

Upp och ner i tredje kvartalet

Cellavision och Boule ökar försäljningen, Episurfs resultat går ner och Recipharm ser en minskad efterfrågan på vissa produkter framöver.
Idag måndag publicerade Lundabaserade Cellavision, som är verksamt inom system för automatisk bildanalys av blod och andra kroppsvätskor, sin finansiella rapport från det tredje kvartalet 2015. Där redovisar bolaget ett resultat före skatt på 30,3 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2015. Det kan jämföras med 7,9 miljoner under motsvarande period året innan.

Nettoomsättningen uppgick till 74,5 miljoner kronor (47). Rörelseresultatet blev 30,3 miljoner kronor (7,7) och nettoresultatet landade på 24,4 miljoner kronor (4,8), motsvarande ett resultat per aktie om 1,02 kronor (0,20).

Bloddiagnostikföretaget Boule Diagnostics redovisar ett resultat efter skatt på 5,1 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2015 (9,5). Resultatet per aktie uppgick till 1,07 kronor (2,02). Forsknings- och utvecklingskostnader uppgick till 10,8 miljoner kronor (6,0). Rörelseresultatet blev 8,9 miljoner kronor (10).

Nettoomsättningen var 88,8 miljoner kronor (73,6), vilket innebär att den ökade med nära 21 procent, eller drygt fyra procent justerat för valutakurser, under det tredje kvartalet. Ökningen berodde främst på stark försäljning av instrument i Asien samt att bolaget vann en offentlig upphandling i Mexiko.

- Detta har vägt upp delar av den minskade försäljning som orsakats av den generella försvagningen av ekonomierna i framför allt Brasilien, Ryssland och Turkiet, kommenterar vd Ernst Westman i delårsrapporten.

Boule räknar med att försäljningen av nya instrument även får ökat genomslag på stora marknader som USA, Kina, Ryssland och Brasilien under 2016 och 2017 då bolaget räknar med att erhålla nödvändiga registreringsgodkännanden.

Under det tredje kvartalet fortsatte förbrukningsvaror, reagens och blodkontroller, att öka sin andel av försäljningen vilket bidrar till stabilare omsättning och högre bruttomarginaler.

Bruttomarginalen för tredje kvartalet uppgick till 46,6 procent (44,2). Ökningen jämfört med föregående år beror främst på just den ökade försäljningen av förbrukningsvaror samt den högre dollarkursen.

Boules försäljningskostnader ökade vilket beror främst på den högre dollarkursen. I lokala valutor har försäljningskostnaderna minskat jämfört med föregående år.

Boule bedriver sedan andra kvartalet 2015 inga utvecklingsprojekt på nivåer där aktivering av kostnader kan göras. Det har bidragit till att de kostnadsförda FoU-kostnaderna ökat kraftigt. Den andra orsaken till de ökade FoU-kostnaderna är den högre dollarkursen eftersom utveckling av förbrukningsvaror sker i det amerikanska dotterbolaget.

Recipharm, kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin, redovisar ett resultat efter skatt på noll miljoner kronor för det tredje kvartalet 2015 (8). Resultatet per aktie uppgick till -0,01 kronor (0,22).

Nettoomsättningen uppgick till 785 miljoner kronor (508). Ebitda-resultatet var 86 miljoner kronor (51) medan rörelseresultatet låg på 27,3 miljoner kronor (25,3). Resultatet före skatt uppgick till 5,6 miljoner kronor (16,9).

Recipharm förväntar sig nu en fortsatt försvagad efterfrågan för vissa produkter och som en följd därav påverkas vinsten av den svaga utvecklingen inom Solids and Others, som just nu genomgår ett besparingsprogram som bland annat kommer att medföra uppsägningar av cirka 100 tjänster i Storstockholmsområdet, på kort sikt. Det framgår av kvartalsrapporten.

Övriga segment förväntas utvecklas väl enligt bolaget.

- Vi kommer att fortsätta dra nytta av de senaste förvärven och vi kommer sannolikt slutföra tillverkningsavtalet avseende de oftalmologiska produkterna inom de närmaste månaderna. Med en stark finansiell ställning är vi väl positionerade för att fortsätta tillvarata möjligheter vi ser i marknaden, inklusive förvärv på kort sikt, skriver vd Thomas Eldered i rapporten.

Medicinteknikbolaget Episurf Medical redovisar ett resultat före skatt om -10,9 miljoner kronor (-7,3) för det tredje kvartalet 2015. Resultatet per aktie uppgick till -0,71 kronor (-0,91).

Bolagets nettoomsättning uppgick till 0,2 miljoner kronor (0,08). Resultatet efter skatt blev -10,9 miljoner kronor (-7,3). Kassaflödet uppgick till 103 miljoner kronor (-9,9) och de likvida medlen vid periodens utgång var 118 miljoner kronor.

Läs mer om Cellavision.

Läs mer om Boule Diagnostics.

Läs mer om Recipharm.

Läs mer om Episurf Medical.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094